SRS: Mortul de la groapă nu se întoarce şi nici USL nu va fi resuscitat printr-un Congres

USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta
USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

USL nu mai există, crede Sorin Roşca Stănescu, iar a organiza un congres pentru reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale, aşa cum a cerut vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu, ar echivala, ca utilitate, cu a întoarce un mort de la groapă. Mortul nu va învia.

Chiar dacă există un Guvern, în funcţiune USL nu mai există de facto. Nu doar în Ilfov şi în alte judeţe ale ţării, nu mai există nici la nivel central. Deci ce ar putea să facă? Nu se mai poate întoarce mortul de la groapă”, a declarat Sorin Roşca Stănescu, comentând intenţia PNL-ului de a organiza un Congres USL.

Vacanţa de sărbători "îşi dă obştescul sfârşit", ca să păstrăm nota optimistă creată de SRS iar politicienii revin uşor-uşor la viaţă, respectiv la declaraţii mai mult sau mai puţin incendiare despre viitorul coaliţiei USL. S-a intrat în an electoral şi oamenii Puterii vor să ştie cum stau, pe ce "picior joacă" la alegerile europarlamentare, cum se organizează pentru prezidenţiale şi ce strategie vor adopta pentru a-şi atrage votanţi, după certurile fulminante care au zguduit în decembrie USL.

Luna decembrie, cu scandalurile sale au dus USL-ul aproape de comă, ca să nu zicem moarte, aşa cum afirmă SRS.

"Marţea neagră", cu modificările aduse Codului Penal şi tentativa de a adopta o lege a amnistiei şi graţierii pentru a-i curăţa de dosare şi sentinţe pe marii corupţi i-au învrăjbiţi pe liderii PSD şi PNL, desigur, după ce scandalul creat de tentativa lor de a-şi punea camarilele deasupra legii a creat un uriaş scandal naţional şi internaţional. În încercarea de a pasa de la unul la altul răspunderea pentru lovitura la adresa statului de drept, cei doi s-au acuzat reciproc ajungându-se la insulte pe faţă, lucru fără precedent în relaţiile dintre ei. La acestea s-a adăugat momentul Rareş Bogdan, când PSD-ul l-a sfidat practic în Parlament pe Antonescu - deja scos din răbdări de Ponta care îl făcuse "Mincinos" - , aleşii social-democraţi boicotând votul pentru numirea lui Bogdan pe postul de director TVR.

Se afirma că în acele momente USL a fost practic rupt şi că Antonescu a vrut să treacă în opoziţie, cu "arme şi bagaje" cu tot, nemaisuportând aroganţa PSD. L-a oprit însă "vocea raţiunii", respectiv teama că parte din miniştrii săi nu-l vor urma, ci vor prefera să rămână la guvernare alături de Parşivelul Ponta şi PSD, iar la vocea "raţiunii" s-au adăugat vocile împăciutitoare ale lui Dan Voiculescu şi V. Ponta care l-au calmat pe liderul PNL, astfel încât coaliţia a trecut cu bine peste sărbători.

La toate acestea, s-au adăugat şi interminabilele lupte pentru putere în teritoriu între PSD şi PNL, unde, mai departe de reflectoarele presei, scandalurile izbucnesc mai aprig iar acuzele sună mai virulent, astfel încât liberalii vor să ştie cum abordează situaţia anul viitor şi cum vor trata PSD-ul: prieten sau rival?

Astfel, după un an care s-a încheiat cu pierderi de imagine şi cu incertitudini la adresa viitorului USL, PNL pretinde certitudini şi cere un congres USL, pentru ca PSD-ul şi PC-ul să-şi reconfirme sprijinul pentru Crin.

Vineri, 3 ianuarie, vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu a declarat că va propune în viitoarea şedinţă a Biroului Politic Central al PNL organizarea unui Congres extraordinar al Uniunii Social Liberale, pentru a decide candidatura lui Crin Antonescu la funcţia de preşedinte al României.

"Rămânem la guvernare în USL, facem congres comun, PNL, PSD, PC, UNPR şi validăm candidatura lui Crin Antonescu. Nu putem sta în agonia asta", şi-a motivat cererea Florin Ţurcanu, în al cărui judeţ, Botoşani, au loc unele dintre cele mai aprigi dispute între PNL şi PSD.

Se pare însă că PNL nu-şi face multe iluzii şi acest demers e unul fie pur formal, fie electoral, pentru ca vina ruperii coaliţiei să cadă exclusiv asupra PSD. Liberalii îşi iau măsuri de siguranţă pentru ruperea USL. Astfel, Florin Ţurcanu consideră oportună o remaniere a Guvernului care să aibă în vedere portofoliile liberalilor, motivând că este nevoie de "un suflu nou", cu alte cuvinte, sa doreşte schimbarea de la guvernare a acelor miniştri liberali susceptibili de a trece în tăbăra lui Ponta şi înlocuirea cu fideli de-ai lui Crin.

Un congres USL însă pare a fi nu doar la fel de util ca resuscitarea unui mort ci şi o cvasi-imposibilitate, după cum afirmau varii voci de politicieni. SRS explică de ce nu se poate organiza un congres USL: „Acest congres este o utopie. Pentru a exista un congres USL ar trebui să existe trei congrese, unul PSD, unul PNL şi unul PC. Numai în aceste condiţii ar putea fi urmate de unul USL” a spus Roşca Stănescu.

De aceeaşi părere este şi PSD-ul, nu doar SRS.

Purtătorul de cuvânt al social democraţilor, Cătălin Ivan, explică de ce nu se "poate" da curs solicitării liderului PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, în ce priveşte reconfirmarea candidaturii lui Crin Antonescu în cadrul unui congres US. "E ca şi cum noi, cei din PSD, am cere congres la PNL. Nu există congres USL, există congresele partidelor care compun Uniunea", a explicat Ivan.

Nu tot PSD-ul este însă la fel de diplomat precum Cătălin Ivan. Tranşantă, Gabriela Firea a declarat că din punctul ei de vedere, ar fi bine dacă USL s-ar rupe în martie, să ştie şi ea cum "joacă" la alegerile de anul viitor.

"Cel mai bine ar fi în luna martie. În aprilie începe campania pentru europarlamentare şi avem nevoie de o situaţie clară. Să ştiu pe ce picior joc, ca să zic aşa”, a spus Firea, care declară că totuşi îl stimează pe Antonescu, însă, în teritoriu, unde liberalii au încălcat protocolul de cooperare, liderii PSD "nu au aceleaşi sentimente" ca ea.

Încercând să tempereze declaraţiile colegei sale, Cătălin Ivan consideră că nu sunt oportune acum discuţii despre scenarii privind ruperea USL.

Ce va fi de săptămâna viitoare, vom vedea. Vacanţa politică s-a sfârşit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne