USL nu renunţă la legea care să îi scape de închisoare pe corupţi

În ciuda criticilor venite din partea societăţii civile, a opoziţiei, a Consiliului Suprem al Magistraturii etc., USL pare a fi ferm determinat să nu renunţe la Legea amnistierii şi graţierii, de ale cărei prevederi ar putea beneficia numeroşi politicieni cu dosare penale pe rol sau aflaţi, deja, după gratii.
(photos.com)
Loredana Diacu
11.12.2013

În ciuda criticilor venite din partea societăţii civile, a opoziţiei, a Consiliului Suprem al Magistraturii etc., USL pare a fi ferm determinat să nu renunţe la Legea amnistierii şi graţierii, de ale cărei prevederi ar putea beneficia numeroşi politicieni cu dosare penale pe rol sau aflaţi, după gratii.

După ce legea, care urma să fie votată marţi, a fost scoasă de pe ordinea de zi, Camera Deputaţilor o va dezbate din nou chiar săptămâna viitoare.

Legea amnistierii şi graţierii este trecută în ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, la ultimul punct, şi este programată să intre la votul final de marţi, 17 decembrie, informează pesurse.ro, care postează pe site şi un document din care reiese acest fapt.

Controversatul proiect de lege, care va permite amnistierea infractorilor cu pedepse la închisoare de până la şase ani şi graţierea celor care au pedepse de până la şapte ani de închisoare cu executare, a fost dezbătut de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în secret, în noaptea de luni spre marţi şi urma sa intre la vot marţi.

"Graţie" amendamentelor formulate de deputaţi, cei ce se fac vinovaţi de fapte de corupţie sunt pasibili de graţiere iar luarea de mită intră în categoria faptelor ce pot beneficia de amnistie. Reamintim că prin amnistie legiuitorul acordă clemenţă totală şi necondiţionată, ca şi cum fapta nu s-ar fi comis, cazierul rămâne curat şi făptuitorul nu suportă nicio consecinţă pentru faptele lui.

imens

Lista principalilor beneficiari ai noii legi

În cazul în care legea va intra în vigoare în forma actuală, vor scăpa de închisoare prin graţiere sau vor avea chiar cazierul albit prin amnistie o serie de demnitari.

1. Adrian Năstase (fost premier) – 3 ani de închisoare pentru şantaj (nedefinitivă). Chiar dacă la recurs primeşte o pedeapsă mai mare de 7 ani, infracţiunea tot ar fi amnistiată. Condamnarea la doi ani de închisoare în „Trofeul Calităţii”, executată, ar fi amnistiată.

2. Dan Voiculescu (fost senator) – 5 ani de închisoare în „Dosarul ICA“. Voiculescu ar scăpa de închisoare, infracţiunea fiind amnistiată. În dosarul de şantaj al Antenei 3, pedeapsa sa şi a celorlalţi inculpaţi ar fi amnistiată.

3. Cătălin Voicu (fost senator) – 5 ani de închisoare pentru corupţie, în prezent încarcerat la Jilava. Va ieşi din închisoare prin graţierea pedepsei pe care o execută.

4. Relu Fenechiu (fost ministru) – 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“ (nedefinitivă). Va scăpa de închisoare prin graţierea pedepsei.

5. Decebal Traian Remeş (fost ministru) – 3 ani de închisoare în dosarul “Caltaboşul”, în prezent încarcerat. Va ieşi din închisoare prin graţiere.

6. Codruţ Şereş (fost ministru) – 6 ani de închisoare pentru trădare. Dacă în recurs pedeapsa nu va fi mărită, aceasta va fi graţiată.

7. Miron Mitrea (fost ministru) – Judecat în prima instanţă pentru luare de mită. Dacă va fi găsit vinovat şi condamnat la o pedeapsă de până în 6 ani de închisoare, aceasta va fi graţiată.

8. Liviu Dragnea (vicepremier) - Judecat în primă instanţă în dosarul „Fraudă la Referendum“. Infracţiunile de care este acuzat ar fi amnistiate.

9. Adrian Severin (europarlamentar) – Judecat pentru luare de mită pentru lobby în Parlamentul European. Dacă va fi condamnat la o pedeapsă de până la 6 ani, aceasta va fi graţiată.

10. Radu Mazăre (primar) – Trimis în judecată pentru retrocedări ilegale de terenuri. Ar scăpa de închisoare prin amnistierea unor infracţiuni şi graţierea celorlalte.

11. George Becali (fost deputat) – Condamnat în „Dosarul Valiza“ şi în „Dosarul hoţilor“. Ambele infracţiuni vor fi graţiate.

12. Ioan Avram Mureşan (fost ministru) – Condamnat la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi abuz în serviciu, infracţiunile ar fi amnistiate. Condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul „Caltaboşul“, pedeapsa ar fi graţiată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor