Putin se încordează. Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, Forţele Strategice ale Federaţiei Ruse au lansat marţi cu succes o rachetă intercontinentală balistică, Statele Unite fiind informate de efectuarea testului conform tratatului militar START.
Vladimir Putin împreună cu premierul Dmitri Medvedev, asistă la parada de 9 mai, Moscova. În imagine se poate vedea o rachetă balistică intercontinentală Topol (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
P. P.
05.03.2014

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, Forţele Strategice ale Federaţiei Ruse au lansat marţi cu succes o rachetă intercontinentală balistică, Statele Unite fiind informate de efectuarea testului conform tratatului militar START.

Rachetele de tip Topol RS-12 PM (denumite de NATO SS-25 Sickle - n.r.) au o rază de acţiune de 10.500 de kilometri şi pot fi dotate cu încărcătură nucleară. Racheta, lansată din poligonul militar Kapustin Yar, din apropierea oraşului Volgograd, localizat în regiunea Mării Caspice şi-a atins cu succes ţinta din zona Sari Shagan, Kazahstan.

„Racheta care poate fi dotată cu încărcătură nucleară a atins ţinta cu succes”, precizează Ministerul rus al Apărării.

Manifestarea de forţă a Rusiei a avut loc la scurt timp după prima conferinţă de presă susţinută de preşedintelui rus, Vladimir Putin, de la începerea invaziei în Crimeea. Luni, Putin a insistat asupra faptului că o intervenţie militară rusă în Ucraina „nu este necesară, pentru moment”, însă îşi rezervă dreptul să recurgă la „toate mijloacele” pentru „protejarea cetăţenilor” săi.

Testul, efectuat în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, a fost anunţat cu mai multe zile în urmă, conform tratatului START semnat de Statele Unite şi Rusia.

„Ei ne-au atenţionat în legătură cu acest test (...), nu a fost ceva neaşteptat”, a declarat un oficial american, notează AFP.

Preşedintele american, Barack Obama, a criticat luni declaraţiile acordate de Putin cu privire la invazia din Ucraina precizând că acesta „nu păcăleşte pe nimeni”.

La începutul acestui an, armata a anunţat că plănuieşte să testeze aproximativ 70 de tipuri de rachete şi armament balistic. Testele includ aproximativ 300 de lansări de rachete, proiectile şi drone aeriene, conform unui raport Ria Novosti.

Testele vor fi efectuate în regiunea sudică a Rusiei, la poligonul din Kapustin Yar, o regiune cunoscută pentru testarea rachetelor balistice tactice, a sistemelor de apărare anti-aeriană şi a lansatoarelor multiple de rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor