Forţele aeriene ale Turciei au fost alertate de către un avion de supraveghere al Rusiei

Avione ruseşti pe aeroportul Gvardeiskoye din nordul oraşului Simferopol, Crimeea.
Avione ruseşti pe aeroportul Gvardeiskoye din nordul oraşului Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

În contextul tensiunilor din Rusia, Ucraina şi Occident, o divizie formată din 8 avioane F-16 ale Forţelor Aeriene turceşti au fost ridicate de urgenţă de la sol după ce un avion de supraveghere al Rusiei a zburat paralel cu coasta de la Marea Neagră a Turciei, conform unui comunicat emis de Armata Turciei, notează Reuters.

În timpul incidentului de luni avionul rus a rămas în spaţiul internaţional, nu a intrat în spaţiul aerian al Turciei, conform unei precizări oferite pe website-ul oficial al armatei. Survolarea coastei turceşti de către avionul rus de supraveghere are loc în timp ce Ucraina şi Rusia sunt implicate într-o confruntare cvasi-armată în peninsula Crimeea din nordul Mării Negre.

Alianţa Nord Atlantică, din care face parte şi Turcia, a luat partea Ucrainei în acest conflict. O altă ţară NATO Polonia consideră că securitatea sa este ameninţată şi a cerut organizarea unei întruniri de urgenţă a membrelor NATO.

Pentagonul a anunţat luni seară că Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" cu Kremlinul după intervenţia în regiunea autonomă ucraineană Crimeea. Totodată americanii le-au cerut aliaţilor europeni să impună sancţiuni economice Rusiei, însă marţi Uniunea Europeană a refuzat.