Rusia plănuia invadarea Ucrainei de ani buni

(captură youtube.com)

O invazie militară rusească în Ucraina se afla în pregătiri de mulţi ani, dar oficialii ucraineni au rămas tot nepregătiţi, în timp ce alţi foşti oficiali din regimul Ianukovici par să fi lucrat în cârdăşie cu Kremlinul la realizarea acestui plan, potrivit unor experţi care au vorbit luni în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, notează Kiev Post.

„Aparent, Rusia avea aceste planuri de mult timp”, a precizat Valery Chaly, vicepreşedintele comisiei de experţi din cadrul Centrului Razumkov din Kiev.

Trupele ruseşti, al căror număr este posibil să fi depăşit acum cifra de 16.000 de soldaţi, au ieşit pe 27 februarie din perimetrul bazelor Flotei ruseşti de la Sevastopol din Marea Neagră preluând controlul asupra peninsulei Crimeea. Rusia staţiona aproximativ 16.000 de soldaţi în baza militară din Sevastopol, iar pe 27 februarie a depăşit graniţa cu Ucraina şi a ocupat treptat toată peninsula. Totuşi, strategia de apărare militară a Ucrainei considera că un astfel de atac nu ar fi posibil /nu lua în considerare posibilitatea unui astfel de atac.

„Ucraina nu avea un plan de reacţie pentru un astfel de atac. Şefii comandamentelor militare, ofiţerii serviciilor secrete de informaţii ale armatei şi Ministerul de Externe nu s-au gândit la o posibilă agresiune din partea Rusiei”, a explicat Chaly, care a fost şi prim secretar în Ministerul Afacerilor Externe.

Există indicii care arată faptul că mai mulţi oficiali din cadrul regimului Viktor Ianukovici, responsabili de apărarea ţării, lucrau de fapt în interesul Rusiei.

„Cine erau aceşti oameni – Pavlo Lebedev (fostul ministru al Apărării - n.r.) şi Olexander Yakymenko (fostul şef al Serviciilor de Securitate - n.r.)?”, se întreabă Vitaly Portnikov, un jurnalist ucrainean.

Yakymenko şi Lebedev au dispărut de la posturile lor pe data de 21 februarie, în timpul conflictelor din centrul Kievului. Aceştia au fost mulţi ani în serviciul militar al Rusiei şi aveau contacte apropiate cu mulţi dintre oficialii ruşi.

„Ambii oficialii sunt de origine rusă şi au servit în armata rusă mai mulţi ani. Un alt ministru al Apărării, Dmytro Salamatin, este ginerele fostului premier rus, Oleg Soskovets! Aceşti oameni lucrau pentru distrugerea forţelor armate ale Ucrainei de ani buni”, a subliniat Portnikov.

Rusia nu credea că Euromaidanul va câştiga în faţa forţelor Berkut iar lucrurile se vor schimba complet în Ucraina. Astfel, atunci când au început atacul, ruşii îşi pierduseră deja rolul pe care îl jucau odată în această ţară, a adăugat Chaly.

„Iar acum viitorul Ucrainei se decide în alte locuri, din păcate nu în mâini ucrainene”, a completat Chaly.

Regenerarea şi independenţa Ucrainei va depinde pe viitor de Uniunea Europenă, Statele Unite, NATO şi FMI, noul guvern fiind în acest moment într-o poziţie instabilă şi fragilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe