Aeroportul din Republica Moldova în mâinile oamenilor lui Putin

În contextul unei situaţii extrem de tensionate în Ucraina, care ar putea degenera într-un război, în ţara vecină, compania care a preluat controlul asupra Aeroportului Chişinău a semnat un acord de colaborare şi investiţii cu Aeroportul Mânaş din Kîrgîzstan, care la rândul său trece sub controlul Rosnefti, o companie de stat administrată de al doilea om ca influenţă din Rusia, Igor Secin, scrie marţi Adevărul.
Andrei Pricopie
04.03.2014

alte articole

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.03.2014

În contextul unei situaţii extrem de tensionate în Ucraina, care ar putea degenera într-un război, în ţara vecină, compania care a preluat controlul asupra Aeroportului Chişinău a semnat un acord de colaborare şi investiţii cu Aeroportul Manas din Kîrgîzstan, care la rândul său trece sub controlul Rosneft, o companie de stat administrată de al doilea om ca influenţă din Rusia, Igor Secin, scrie marţi Adevărul.

Tatiana Lariuşin, economist superior la IDIS Viitorul, a precizat că în contextul în care se află regiunea riscurile unei contagieri cresc pentru Republica Moldova, mai ales că sunt numeroase „canale de transmisie”. Aceasta susţine că deşi ţara pare a fi pregătită să facă faţă unei eventuale crize economice, există totuşi numeroşi factori ce pot provoca îngrijorare.

Lariuşin a avertizat că Rusia dispune de mai multe instrumente pentru a influenţa economia Republicii Moldova: de la datoria la gaze la controlul unor companii strategice prin interpuşi.

Având în vedere instabilitatea din regiune fostul premier din Republica Moldova Ion Sturza a solicitat luarea unor măsuri de urgenţă printre care şi reîntoarcerea Aeroportului Internaţional Chişinău sub controlul statului.

„Noi ne jucăm de-a demisia ministrului Apărării, iar prim-ministrul se pregăteşte de o călătorie de curtoazie. Toţi trebuie să stea acasă. Aeroportul întors sub controlul Moldovei. Războiul este la uşa noastră!“, a precizat acesta.

Pe de cealaltă parte autorităţile susţin că totul este sub control şi nu sunt necesare genul de măsuri radicale, cum ar fi cele recomandate de fostul premier.

„Vicepremierul Valeriu Lazăr a convocat la finele săptămânii trecute o şedinţă specială cu factori de decizie din subordinea ministerului şi le-a cerut o monitorizare mai strictă a situaţiei în domenii precum comerţul exterior, asigurarea cu resurse energetice etc”, a precizat Eugen Viţu, şeful serviciului de presă al Ministerului Economiei.

Cazul Aeroportului Internaţional Chişinău

Compania Avia Invest, concesionarul acestui obiectiv, în acte are ca proprietari cu părţi egale societatea pe acţiuni Habarovski Aeroport şi holdingul Kolomenski Zavod. Totodată, surse din cadrul Guvernului susţin că aceste companii sunt de fapt doar proprietari de faţadă, în timp ce beneficiarii finali sunt companii de stat din Rusia, controlate de FSB.

De remarcat este faptul că la 12 februarie 2014, Avia Invest a semnat, la Chişinău, un acord de colaborare şi investiţii de 350 de milioane de dolari cu Aeroportul Mânaş din Kîrgîzstan. Pe siteul oficial al aeroportului nu apare nicăieri informaţii despre acord sau ce beneficii ar urma sa aibă compania din Moldova.

Presa din Kîrgîzstan susţine că acordul presupune crearea unei companii avia mixte, a unui Dute Free Mall de 20.000 de metri pătraţi şi a unui centru comun de instruire a piloţilor.

Administraţia Avia Invest nu a precizat motivul pentru care a fost ales tocmai Aeroportul Mânaş pentru colaborare şi nu de exemplu unul din Occident. Situaţia a devenit mai clară după ce, la 20 februarie 2014, Guvernul de la Bişkek a semnat un memorandum cu Rosneft, care prevede că gigantul rus va prelua 51% din acţiunile Aeroportului Mânaş (companie ce administrează toate aeroporturile din această ţară). De amintit este şi faptul că anterior autorităţile din Kîrgîzstan au vândut pentru un dolar şi activele gaziere ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor