MRU: 'Rusia trebuie plasată fără întârziere în carantină internaţională'

Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu (Epoch Times România)

Mihai-Răzvan Ungureanu avertizează că agresiunea continuată a Federaţiei Ruse în Peninsula Crimeea constituie o violare clară a normelor dreptului internaţional şi că Moscova încalcă cu bună ştiinţă principiile Cartei Naţiunilor Unite care, în cadrul Art. 2(4), stipulează fără echivoc interdicţia de a comite acte de ameninţare sau agresiune împotriva unor state suverane.

"Acţiunile Moscovei sunt cu atât mai regretabile cu cât Federaţia Rusă a fost, de-a lungul timpului, unul dintre principalii promotori ai principiului inviolabilităţii suveranităţii naţionale, principiu pe care acum îl calcă în picioare", afirmă Mihai-Răzvan Ungureanu într-un comunicat de presă.

Fostul premier al României avertizează că "Prin astfel de acţiuni, Federaţia Rusă se plasează în afara oricărui format acceptabil de soluţionare a diferendelor teritoriale. Viitorul regiunii Crimeea nu poate fi decis decât în urma unui dialog diplomatic între egali, cu implicarea formatelor multilaterale consacrate, şi în absenţa oricăror forme de intimidare sau agresiune.

"Până când va înţelege acest lucru, Moscova trebuie plasată fără întârziere în carantină internaţională," a subliniat Mihai-Răzvan Ungureanu, Preşedintele Forţei Civice.

Ungureanu speră într-un răspuns robust şi concertat al Uniunii Europene, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, în sensul oferirii de sprijin total autorităţilor interimare de la Kiev pentru a asigura integritatea teritorială şi ordinea democratică în statul vecin. "Regret că ONU, în Consiliul de Securitate, nu a reuşit să ajungă la un numitor comun în cazul Ucrainei. Salut, totuşi, expresia de sprijin fără echivoc formulată de Consiliul Nord Atlantic şi aştept o poziţionare fermă şi din partea Miniştrilor de Externe ai UE," a arătat liderul FC.

"Guvernul României trebuie să înţeleagă că politica struţului nu mai este acceptabilă. Ignorând conflictul din Ucraina, domnii Ponta şi Corlăţean aleg să promoveze o altă agendă decât cea dictată de interesul naţional", mai spune Ungureanu, cerând convocarea acestora într-o sesiune extraordinară comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru a prezenta poziţia oficială a Guvernului faţă de evenimentele din Ucraina, "ţară vecină care găzduieşte o comunitate semnificativă de români".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne