Victoria Nuland ştia mai bine: UE se opune sancţiunilor împotriva Rusiei cerute de SUA - document secret

(Win McNamee / Getty Images)

Pentagonul a anunţat luni seară că Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" cu Kremlinul după ce ruşii au intervenit în regiunea autonomă ucraineană Crimeea. Totodată americanii le-au cerut aliaţilor europeni să impună sancţiuni economice Rusiei, însă marţi Uniunea Europeană a refuzat.

Încetarea legăturilor militare dintre SUA şi Rusia "include exerciţii şi întâlniri bilaterale, exerciţii navale comune şi conferinţe pentru planificări militare", a declarat purtătorul de cuvânt al Apărării SUA, amiralul John Kirby.

Totodată, SUA a cerut UE să impună sancţiuni economice Rusiei însă nu au avut succes în această iniţiativă. Principalul stat care s-a opus acestei perspective a fost Marea Britanie care a argumentat că o astfel de măsură trebuie luată doar în contextul în care Rusia ar prelua controlul asupra Crimeei, reiese dintr-un document guvernamental secret publicat de The Guardian şi The Telegraph.

Potrivit acestui document, se caută responsabilizarea şi mărirea rolului ONU în Ucraina în detrimentul UE sau NATO. Amintim că în componenţa Consiliului de Securitate ONU este şi Rusia, în calitate de membru permanent cu drept de veto.

Conţinutul documentului, care a fost fotografiat de Steve Back, un fotograful liber profesionist specializat în detectarea de documente secrete, a ajuns în posesia celor două publicaţii britanice.

Prevederile documentului secret: să nu se impună sancţiuni economice Rusiei, iar Centrul Financiar londonez să nu fie inaccesibil Kremlinului; sunt descurajate discuţiile privind pregătirea urgentă a unor efective militare care ar urma sa fie trimise în Ucraina, adică NATO iese din discuţie; situaţia din Crimeea să fie monitorizată de OSCE sau ONU, nu de UE; se va mării presiunea liderului ONU pentru a prelua controlul în gestionarea situaţiei din Crimeea; se va elabora un "pachet de asistenţă" pentru Ucraina în comun cu Germania; UE trebuie să fie pregătită să provizioneze de urgenţă Ucraina cu gaze în cazul în care Rusia opreşte exporturile; să se organizeze un summit de urgenţă al liderilor UE pentru a se dezbate situaţia din Ucraina şi acţiunile ruşilor în Crimeea.

"Ne dorim mai degrabă o detensionare a situaţiei decât să vedem Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat prin încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a altei ţări. Apărarea acestui punct de vedere ne va putea conduce să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură", a declarat premierul britanic David Cameron, la finalul unei şedinţe a Consiliului Naţional de Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe