Putin în vizită la saudiţi. Moscova cucereşte ultimul bastion american din Orientul Mijlociu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Lintao Zhang/Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a semnalat luni creşterea influenţei Moscovei în Orientul Mijlociu, vizitând pentru prima dată Arabia Saudită în ultimii zece ani.

Evenimentul este susţinut de victoriile militare ruse în Siria, în special ajutorul acordat de Rusia preşedintelui sirian, care a dus, practic, la salvarea regimului Assad.

Moscova a acumulat putere în Orientul Mijlociu din 2015, trimiţând trupe în Siria, unde a jucat, împreună cu Teheranul, un rol crucial pentru susţinerea regimului Assad, în timp ce Statele Unite au ezitat să intervină împotriva liderului sirian sub Barack Obama, sau au îngheţat intervenţiile şi au semnalat chiar o retragere lentă, sub Donald Trump.

În ajunul călătoriei lui Putin, trupele americane s-au retras brusc din nordul Siriei, în timp ce forţele guvernamentale susţinute de Rusia au fost desfăşurate în interiorul teritoriului deţinut de kurzi, în cadrul unui acord menit să ajute la prevenirea escaladării tensiunilor în timpul ofensivei turceşti.

Rusia a consolidat, de asemenea, legăturile atât cu Arabia Saudită Musulmană sunită, cât şi cu Iranul şiit, care sunt blocate într-un conflict care trenează de decenii.

Tensiunile cu Iranul, care este blocat în mai multe războaie proxy cu Arabia Saudită, s-au ridicat la noi cote după ce, anul trecut, Washingtonul a denunţat unilateral un acord nuclear internaţional din 2015 cu Teheran şi a reimpus sancţiuni care au lovit dur economia iraniană.

Proliferarea, subterană sau deschisă, a industriei nucleare iraniene îngrijorează mult Regatul Saudit, care a cerut în numeroase rânduri tehnologie militară, în principal de la SUA.

Propunerea este în general respinsă de Departamentul de Stat, unul dintre motive fiind proliferarea primejdioasă a tehnologiei nucleare în Orientul Mijlociu, care poate scăpa uşor de sub control şi pune în primejdie Europa, sau chiar SUA într-un viitor foarte apropiat.

Un alt subiect extrem de important aflat pe agenda vizitei este producţia de ţiţei.

Rusia, o ţară care nu face parte din grupul OPEC şi care este considerată un rival pe pieţele de ţiţei, se alătură unei opţiuni cunoscute sub numele de OPEC+, care îşi propune creşterea preţului ţiţeiului prin restrângerea producţiei, o strategie benefică pentru Moscova, al cărei buget depinde în mare măsură de preţul petrolului, dar nu şi pentru SUA, care încearcă să facă presiuni economice asupra Rusiei prin menţinerea unui preţ scăzut la ţiţei.

Potrivit Reuters, în cadrul unui forum care a reunit 300 de directori saudiţi şi ruşi, ministrul saudit al Energiei, Prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că ţările OPEC sunt coezive în ceea ce priveşte un asemenea acord, iar omologul său rus a întărit afirmaţia, spunând că nu există divergenţe.

S-400

Înaintea vizitei sale, Putin, s-a oferit să furnizeze Regatului sisteme de apărare ruse după atacurile din 14 septembrie asupra instalaţiilor petroliere Aramco.

Sistemele S-400 sunt un motiv de tensiuni majore între SUA şi statele din Orientul Mijlociu aliate cu Washingtonul, care doresc achiziţionarea unor asemenea sisteme, motivând interferenţa pe care sistemele ruseşti o aduc asupra armelor produse de companiile americane.

Orice progres în ceea ce priveşte planurile saudite cu acţiuni lungi de achiziţie a sistemelor de rachete S-400 ar provoca tensiuni majore la Washington, care a anunţat că vă trimite 3.000 de soldaţi şi sisteme suplimentare de apărare aeriană în Arabia Saudită, pentru a asigura că incidente precum atacul combinatelor petroliere ale Aramco vor fi evitate în viitor.

Vladimir Putin s-a oferit chiar să joace un rol de negociator de pace între Riad şi Teheran, având legături bune cu ambele părţi.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a rezistat presiunii de a sancţiona Riad-ul din cauza abuzurilor asupra drepturilor omului, inclusiv uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, afirmând că o mişcare „nechibzuită” ar face să beneficieze doar Rusia şi China.

Întrebat cu privire la îngrijorările produse de o eventuală apropiere a Riadului de Moscova, ministrul saudit pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir, a declarat că nu vede nicio contradicţie.

"Nu credem că legăturile strânse cu Rusia au vreun impact negativ asupra relaţiei noastre cu Statele Unite", a spus el jurnaliştilor duminică. "Credem că putem avea legături strategice şi puternice cu Statele Unite, în timp ce dezvoltăm legăturile cu Rusia", potrivit Reuters.

Cele două părţi au semnat peste 20 de memorandumuri de înţelegere în timpul vizitei, inclusiv în domeniile energiei, petrochimiei, transportului şi inteligenţei artificiale.

Şeful RDIF, Kirill Dmitriev, a declarat că mai mulţi investitori ruşi sunt interesaţi de o ofertă publică iniţială programată de Aramco.

Ministrul Energiei, Alexander Novak, a declarat că firma Gazprom este interesată să coopereze cu firmele saudite pentru gaze naturale.

Moscova, cel mai mare exportator de grâu din lume, a făcut unele progrese în accesarea pieţelor din Arabia Saudită şi Orientul Mijlociu, când Regatul a convenit, în august, să relaxeze cerinţele pentru importurile de grâu, deschizând calea achiziţiilor din ţările riverane Mării Negre, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii