Medvedev în Cuba: înfierează embargo-ul american

Dimitri Medvedev
Dimitri Medvedev (Thomas Peter/Getty Images)

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a criticat administraţia Trump, joi, pentru că ar fi încercat să creeze o „atmosferă toxică” în ceea ce priveşte Cuba, în timpul unei călătorii de două zile pe insula controlată de regimul comunist.

Fosta Uniune Sovietică a fost principalul susţinător al Cubei de zeci de ani, folosind insula pe post de punct avansat de eventuala lansare a unui atac împotriva SUA.

Deşi relaţiile dintre SUA şi Cuba au cunoscut un reviriment pe timpul administraţiei Obama, Donald Trump a izolat din nou insula.

Moscova a încercat să-şi reînnoiască legăturile comerciale, militare şi politice cu insula în ultimii ani. Efortul face parte din strategia mai largă a Rusiei de a-şi extinde prezenţa în America Latină ca o contrapondere faţă de China şi Statele Unite.

Deşi sprijinul Rusiei pentru Cuba este nesemnificativ în comparaţie cu rolul pe care l-a jucat odată Uniunea Sovietică, este totuşi binevenit, întrucât economia insulei suferă de o înăsprire a embargoului comercial vechi de zeci de ani şi de diminuarea accentuată a ajutorului venezuelean.

Vizita lui Medvedev este, de asemenea, simbolic importantă, arătând că Rusia dă o importanţă însemnată relaţiilor cu regimul comunist. Vladimir Putin a vizitat insula în 2014.

„Dorinţa (SUA) de a crea o atmosferă toxică în ceea ce priveşte cooperarea cu insula, de a speria investitorii şi de a crea un blocaj energetic este evidentă”, a declarat Medvedev jurnaliştilor după discuţii oficiale cu preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel.

„Dar experienţa Cubei, care a rezistat blocajului timp de aproape 60 de ani, arată că această politică nu va reuşi.”

Pentru Rusia, vizita ar putea fi importantă şi în ceea ce priveşte susţinerea sprijinului cubanez pentru aliatul lor reciproc, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, au spus unii analişti.

Venezuela a devenit ţinta uneia dintre cele mai importante bătălii dintre Rusia şi administraţia Trump, care, asemenea multor naţiuni occidentale, nu îl mai recunosc pe Maduro drept lider legitim. Criza a intervenit după alegeri inechitabile şi manevre legislative ale preşedintelui autoritar al Venezuelei.

Moscova are interese economice în Venezuela. În afară de investiţiile ruseşti, în cazul în care la Caracas ar fi instalat un guvern favorabil SUA, acesta ar putea ajuta Washingtonul în războiul ţiţeiului care se desfăşoară de câţiva ani între SUA şi Rusia.

Rusia are potenţialul de a ajuta Cuba din actuala criză privind combustibilul, pe care Havana o pune pe seama sancţiunilor americane aplicate tranzacţiilor cu energie către insulă, însă nu este clar dacă Moscova este dispusă şi are puterea economică de a ajuta insula.

Medvedev şi Diaz-Canel au semnat joi o serie de acorduri comerciale modeste în sectoarele de infrastructură, aparatură medicală şi industrială.

Preşedintele cubanez a confirmat că intenţionează să se întâlnească cu Putin la sfârşitul lunii octombrie la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe