Mii de persoane demonstrează împotriva planului de autonomie în Donbas, propus de Zelenski

Proteste masive la Kiev, împotriva planului Zelenski de acordare a autonomiei în Donbas şi Lugansk
Proteste masive la Kiev, împotriva planului Zelenski de acordare a autonomiei în Donbas şi Lugansk (Getty Images)

Mii de oameni au manifestat duminică la Kiev pentru a protesta împotriva planului de autonomie pentru estul Ucrainei agreat săptămâna trecută de noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În prima evoluţie către un posibil acord de pace în ultimii ani, trimişii Rusiei şi Ucrainei au ajuns la un consens marţi, în cadrul discuţiilor cu privire la programul comun pentru regiunea Donbas.

Ucraina a fost de acord să-şi retragă forţele din actuala linie a frontului împotriva luptătorilor separatişti, susţinând că va organiza alegeri în Donbas şi Lugansk după ce va redobândi controlul asupra graniţelor sale. Zelenski a mai promis că va acorda "statut special" celor două regiuni separatiste sprijinite de Moscova.

Statutul special ar putea însemna drept de veto cu privire la parcursul european al ţării, lucru care va îngropa speranţele de europenizare ale Ucrainei pentru totdeauna.

Cele două provincii separatiste sunt controlate de luptători sprijiniţi logistic şi operaţional de Moscova.

Pentru mulţi ucraineni, propunerea făcută de Zelenski Moscovei reprezintă o trădare uriaşă. În războiul din estul Ucrainei a fost ucise peste 13.000 de persoane din aprilie 2014.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că va discuta despre un acord de pace pentru Donbas în viitoarele discuţii în format Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina). El a spus că orice alegeri din Donbas vor fi organizate numai după plecarea tuturor trupelor ruse.

Cu toate acestea Rusia susţine că nu menţine trupe în zonă.

Partidul lui Zelenski „Slujitorul poporului” deţine o majoritate de 251 de locuri în parlamentul ucrainean, puţin sub cele 300 de voturi necesare pentru a schimba Constituţia şi a da autonomie regiunilor separatiste.