Preşedintele ucrainean va propune trupe de menţinere a păcii la graniţa cu Rusia

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (gov.md)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că va discuta despre înfiinţarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbass, o regiune separatistă a Ucrainei, la un summit planificat cu liderii din Rusia, Germania şi Franţa.

Zelenski a intrat în vizorul naţionaliştilor ucraineni după ce a agreat un plan de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei, acceptând să organizeze alegeri anticipate şi să acorde regiunilor separatiste Donbas şi Lugansk - sprijinite de Rusia - un statut "special".

Măsurile au fost criticate de ucraineni, care le consideră o pierdere a suveranităţii ţării, şi susţin că vor bloca parcursul european al Ucrainei - cu alte cuvinte exact ce începuse să facă fostul preşedintele Viktor Ianukovici înainte să fie debarcat de protestele masive din Ucraina.

Zelenski a spus jurnaliştilor la o conferinţă de presă că forţele de menţinere a păcii vor fi staţionate la graniţa cu Rusia, care este controlată în prezent de rebelii pro-ruşi, sprijiniţi de Moscova.

Evoluţia diplomatică este criticată de numeroşi analişti ca fiind recunoaşterea de facto acordată de europeni modificării graniţelor prin forţă de către Federaţia Rusă - care încalcă legislaţia internaţională precum şi principiul interdicţiei de modificare a graniţelor prin forţă - care stă la baza păcii instaurate după cel de-al doilea Război Mondial.

Anunţul făcut de Zelenski a generat proteste masive la Kiev duminica trecută.