Preşedintele ucrainean va propune trupe de menţinere a păcii la graniţa cu Rusia

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (gov.md)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că va discuta despre înfiinţarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbass, o regiune separatistă a Ucrainei, la un summit planificat cu liderii din Rusia, Germania şi Franţa.

Zelenski a intrat în vizorul naţionaliştilor ucraineni după ce a agreat un plan de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei, acceptând să organizeze alegeri anticipate şi să acorde regiunilor separatiste Donbas şi Lugansk - sprijinite de Rusia - un statut "special".

Măsurile au fost criticate de ucraineni, care le consideră o pierdere a suveranităţii ţării, şi susţin că vor bloca parcursul european al Ucrainei - cu alte cuvinte exact ce începuse să facă fostul preşedintele Viktor Ianukovici înainte să fie debarcat de protestele masive din Ucraina.

Zelenski a spus jurnaliştilor la o conferinţă de presă că forţele de menţinere a păcii vor fi staţionate la graniţa cu Rusia, care este controlată în prezent de rebelii pro-ruşi, sprijiniţi de Moscova.

Evoluţia diplomatică este criticată de numeroşi analişti ca fiind recunoaşterea de facto acordată de europeni modificării graniţelor prin forţă de către Federaţia Rusă - care încalcă legislaţia internaţională precum şi principiul interdicţiei de modificare a graniţelor prin forţă - care stă la baza păcii instaurate după cel de-al doilea Război Mondial.

Anunţul făcut de Zelenski a generat proteste masive la Kiev duminica trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe