Grupul "Baltic Plus" creat la APCE pentru a condamna ocuparea de către Rusia a teritoriilor din Ucraina, Georgia şi R. Moldova

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (facebook.com)

Ucraina a semnat o declaraţie comună cu Letonia, Lituania, Estonia şi Georgia cu privire la crearea grupului permanent "Baltic Plus" în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care va avea sarcina de a continua politica de nerecunoaştere a anexării Crimeii, de a condamna ocuparea de către Rusia a acesteia dar şi a unor teritorii din estul Ucrainei, Georgia şi Republica Moldova.

"Acesta este rezultatul consultărilor noastre de la Strasbourg. Îi invităm în grup pe toţi cei pentru care valorile europene şi îndeplinirea angajamentelor nu sunt vorbe goale. Împreună vom apăra valorile Consiliului Europei pentru toţi membrii săi, fără excepţie", a comunicat pe Facebook şefa delegaţiei ucrainene la APCE, Elizaveta Iasko citată de Radio Chişinău.

Potrivit reprezentantei Kievului, primul pas pe care trebuie să-l facă „Baltic Plus” este "renunţarea la marcarea celei de-a 70-a aniversări a APCE, care şi-a pierdut autoritatea în ochii a milioane de cetăţeni ai statelor membre" după decizia de a repune în drepturi delegaţia rusă la APCE.

În perioada 30 septembrie - 4 octombrie la Strasbourg are loc sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.