Turcia se alătură sistemului alternativ la SWIFT construit de Rusia

Andrei Popescu
09.10.2019

alte articole

(Fred Dufour/Getty Images)
Andrei Popescu
09.10.2019

După avertismente repetate în ultimii doi ani, Turcia şi Rusia au semnat un pact pentru creşterea utilizării rublei şi a lirei turceşti în plăţile transfrontaliere, Turcia semnând un acord pentru folosirea alternativei ruseşti la sistemul SWIFT, protocolul internaţional de tranzacţii financiare utilizat de bănci din întreaga lume.

Deşi SWIFT este un consorţiu internaţional deţinut de membrii săi, gestionând tranzacţii pentru un număr de peste 10.000 de bănci din întreaga lume, siguranţa reţelei a fost pusă în discuţie după o serie de atacuri cibernetice din 2015 şi 2016, precum şi un furt de 101 milioane USD dintr-un cont al Băncii Centrale a Bangladeshului - deschis la New York FED.

Pentru prima dată de la lansarea SWIFT, hackerii au sădit îndoieli cu privire la siguranţa sistemului şi au determinat mulţi rivali ai SUA, inclusiv Rusia, să îşi intensifice efortul de a construi alternative la SWIFT.

La efort au contribuit şi tensiunile dintre SUA şi Rusia de la sfârşitul mandatului Obama, moment care a coincis cu invadarea Crimeei de către Rusia, când a fost cântărită "opţiunea nucleară" în materie de sancţionare a Kremlinului - prin SWIFT. Deşi măsura nu a fost niciodată pusă în practică, aducerea ei în discuţie a pus Rusia în gardă cu privire la o potenţială utilizare a ei în viitor.

Pe lângă Turcia, China şi Rusia au semnat de asemenea acorduri pentru a consolida comerţul dintre cele două ţări, inclusiv folosirea monedelor proprii pentru un procent mai mare din volumul comercial bilateral.

Pentru China, comerţul bilateral cu Rusia a crescut de la 69,6 miliarde USD în 2016 la 107,1 miliarde USD anul trecut, potrivit Zerohedge. China este cel mai mare partener al Rusiei pentru importuri şi exporturi.

India sugerează şi ea că se alătură alternativei asiatice a SWIFT, deoarece Washingtonul continuă să ameninţe New Delhi cu sancţiuni asupra deciziei de a cumpăra sisteme de apărare anti-rachetă S-400 fabricate în Rusia.

Potrivit Reuters, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a semnat marţi acordul cu Ankara. Acordul, semnat pe 4 octombrie, va încuraja cele două ţări să înceapă să utilizeze sistemul Rusiei în tranzacţiile dintre cele două ţări.

Acordul prevede că băncile şi companiile turce vor deveni conectate la versiunea rusă a sistemului de plată SWIFT, îmbunătăţind în acelaşi timp infrastructura din Turcia pentru a permite procesarea de carduri MIR ruseşti, concepute de Moscova ca alternativă la Mastercard şi VISA.

Deşi preşedintele Trump a reiterat marţi afilierea şi respectul faţă de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, merită să ne amintim avertismentul preşedintelui Vladimir Putin cu privire la potenţialele consecinţe ale sancţiunilor americane, care riscă să submineze dominaţia dolarului asupra sistemului financiar global, determinând mai multe ţări să folosească alternative la SWIFT.

De exemplu, sancţiunile preşedintelui Trump împotriva Iranului i-au determinat pe aliaţii europeni ai Washington-ului să încerce să lanseze propria alternativă la SWIFT pentru a plăti companii iraniene.

În opinia lui Putin, sancţiunile americane împotriva Rusiei sunt o „greşeală strategică colosală” şi riscă în cele din urmă sa submineze hegemonia sistemului financiar global bazat pe dolar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor