Purtătorul de cuvânt al Guvernului îl contrazice pe Antonescu

În timp ce preşedintele liberal Crin Antonescu a considerat "corectă" poziţia ambasadelor occidentale cu privire la modificarea Codului Penal, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, este de părere că acestea sunt, de fapt, prost informate.
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.12.2013

În timp ce preşedintele liberal Crin Antonescu a considerat "corectă" poziţia ambasadelor occidentale şi a misiunii diplomatice a SUA cu privire la modificarea Codului Penal, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, este de părere că acestea sunt, de fapt, prost informate.

"Pe fond, atâta vreme cât există dubii asupra modificărilor făcute la Codul penal, aceste declaraţii sunt corecte şi sunt luate în seamă", a declarat joi Antonescu, afirmând că spre deosebire de anul 2012 "din păcate astăzi au motive să-şi exprime îngrijorarea".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, este însă de altă părere. Acesta a declarat miercuri seara, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că reacţia dură a ambasadelor occidentale denotă o neînţelegere şi o informare defectuoasă, potrivit Hotnews.

În opinia acestuia este vorba despre "un subiect inflamat în România până peste poate" şi, de fapt, modificarea vizează o armonizare cu legile europene, iar România are oricum o legislaţie anticorupţie invidiată şi de democraţii consacrate, precum Franţa.

„M-am gândit dacă nu cumva felul în care ambasadele occidentale sunt informate să fi făcut în aşa fel încât dânşii să fi ignorat această acoperire legislativă ce ţine atât de domeniul penal, cât şi de cel civil. (...) Nimeni nu vine să retragă din acest cod penal o atribuţie legislativă, aşa cum de manieră alarmistă încearcă să se propage. Poate cei din ambasade au aplecat urechea la acest discurs fără să ştie de aceste detalii legislative”, a declarat Mirel Palada.

„Noi, acum, suntem într-o situaţie de, să spunem, drob de sare – încă nu s-a terminat toată procedura. Ştim foarte bine că mai sunt şi alte filtre”, a adăugat purtătorul de cuvânt, făcând referire la o eventuală sesizare a Curţii Constituţionale sau la returnarea legii de la promulgare de către preşedinte.

Oficialului guvernamental susţine că ţara noastră are una dintre legile cele mai riguroase din Uniunea Europeană privind corupţia.

„Noi suntem un exemplu de bună practică şi alte ţări din UE iau în considerare să ia exemplul nostru de bună practică şi să preia legile noastre”, a precizat Mirel Palada, exemplificând cu Franţa.

Antonescu a solicitat, joi, rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul penal şi a propus respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei “superimunităţi” a parlamentarilor.

Mai multe ambasade străine la Bucureşti şi-au exprimat în cursul zilei de miercuri nemulţumirea sau îngrijorarea faţă de modificările aduse de parlamentarii USL Codului Penal, modificări care îi scot pe aceştia de sub incidenţa prevederilor referitoare la funcţionarii publici. Mai multe instituţii din România, printre care DNA, ANI, CSM şi preşedintele Traian Băsescu au atras atenţia că aceste modificări pot crea prejudicii României în materie de procese anticorupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor