Ponta, referitor la Pungeşti: Jandarmii şi poliţiştii să ştie că au susţinerea mea la intervenţii

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să le transmită jandarmilor şi poliţiştilor că beneficiază de susţinerea sa, făcând referire la protestele împotriva companiei Chevron, arătând că statul trebuie să intervină dacă sunt distruse proprietăţi publice sau private.

"Vă rog să comunicaţi din partea mea şi jandarmilor, şi Poliţiei că au susţinerea mea pentru aplicarea legii şi că nimeni care distruge proprietăţi publice sau private - am auzit această prostie pe care credeam că nu o mai aud în secolul XXI, că noi nu trebuie să apărăm proprietatea privată, deci dacă intră şi dărâmă gardul de la ziarul care a zis chestia asta, atunci ar trebui să nu ne băgăm. Trebuie să ne băgăm", i-a precizat premierul lui Stroe în cadrul unei şedinţe de guvern, potrivit Realitatea.

Premierul Ponta a solicitat Poliţiei să fie pregătită să acţioneze împotriva oricărei situaţii legate de încălcarea gravă a legii şi a adăugat că Guvernul va aloca 75 milioane lei pentru acoperirea datoriilor legate de asigurarea uniformelor.

Compania americană Chevron, a anunţat duminică dimineaţă ca şi-a reluat operaţiunile de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, după ce sâmbătă, lucrările au fost sistate, pe fundalul unei răbufniri de revoltă a protestatarilor, circa 400 la număr, care a fost rapid înăbuşită de jandarmi.

Marea majoritate a protestatarilor sunt localnici, dar s-au alăturat şi activişti din oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu şi altele. Aceştia s-au strâns pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, exact peste drum de terenul concesionat de Chevron. Dacă iniţial protestul a fost paşnic, la un moment dat protestatarii au răbufnit.

Aceştia au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite a Chevron, iar o parte au intrat pe terenul companiei, au aruncat cu pietre în camioanele firmei angajate de Chevron şi au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

În urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, 22 de protestatari au fost urcaţi în dube şi duşi la Vaslui, 15 alegându-se cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (şi port de armă albă, o persoană). Şapte persoane au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

După aceste incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, iar numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Mai multe incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, dată când compania americană a iniţiat lucrările pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

"Pe 2 decembrie la ora 4 - 4.30, cu aproximaţie, au venit în număr foarte mare, în jur de 1.000 de jandarmi, cetăţenii au fost bătuţi în propriile curţi, sau cei care au ieşit în stradă să se-ndrepte către tabără [tăbăra de rezistenţă de la Pungeşti - n.r.] să protesteze în mod paşnic şi legal au fost împiedicaţi, au fost loviţi cu scuturile, cu bastoanele, eu am fost arestat, eu, Zîna Domintean, pe Zîna Domintean au prins-o de gât, au imobilizat-o cu tricolorul pe care-l avea la gât, nu mai putea să respire, îşi pierduse pentru moment cunoştinţa şi au aruncat-o ca pe un sac de cartofi în dubă", a declarat pentru Epoch Times dl.Ticu Pâslaru, unul dintre liderii protestatarilor din Tăbăra de rezistenţă de la Pungeşti.

Sătenii din Pungeşti fac şi ei plângeri, de luni în şir, cerând oprirea exploatărilor, care vor distruge o întreagă comună şi viitorul locuitorilor ei.

Au făcut chiar un referendum în acest sens, exprimându-se împotriva exploatării gazelor de şist, fiind ştiut că acestea sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

Consiliul Local Pungeşti a emis chiar o hotărâre prin care interzice lucrările de explorare-exploatare a gazelor de şist pe teritoriul comunei. Autorităţile judeţene au contestat însă decizia localnicilor, afirmând că "bogăţiile subsolului" aparţin, conform Constituţiei, statului, care Stat a decis că Chevron le poate exploata. Mediul înconjurător însă, casele localnicilor, fântânile, pământul, iarba şi recoltele nu aparţin statului, ci sunt proprietate privată, iar proprietarii, localnici din Pungeşti, nu vor să-şi vadă comuna distrusă prin exploatarea gazelor de şist.