Ambasada Olandei la Bucureşti urmăreşte cu îngrijorare amendamentele aduse Codului Penal

Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti
Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti (Epoch Times România)

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat miercuri, la solicitarea Mediafax, ca urmăreşte cu îngrijorare amendamentele aduse de deputaţi Codului Penal, prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

"Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele [la Codul Penal, n.r.] şi aşteaptă evoluţiile viitoare", se arată în răspunsul misiunii diplomatice la întrebările Mediafax.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede ca preşedintele şi parlamentarii să fie scoşi din categoria funcţionarilor publici, ceea ce generează o consecinţă halucinantă: nemaifiind consideraţi funcţionari publici, aleşii ţării nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură", informează Mediafax.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat sau dezbătut în plen, şi fără consultarea Consiliului Suprem al Magistraturii.

Reamintim că aderarea la Schengen a ţării noastre a fost amânată sine die, în bună măsură şi datorită faptului că Olanda, îngrijorată de corupţia din România, a refuzat să se pronunţe în această privinţă până la publicarea raportului MCV pe ţară. Decizia Olandei de amâna luarea unei decizii a fost luată după revocarea din funcţie, la ordinul premierului Ponta, a procurorilor Papici şi Alexandru de la DNA.

La scurtă vreme după revocările de la DNA şi o serie de declaraţii fulminante în presă ale premierului, Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat că Olanda va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia pe tema Schengen: "guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen."

Olanda a refuzat să ia în calcul posibilitatea aderării României până nu va fi publicat raportul MCV pe ţară, care va aborda şi situaţia revocării procurorului Papici de la DNA la iniţiativa lui Ponta şi reflectă opinia Europei asupra sănătăţii justiţiei româneşti. Raportul MCV va fi publicat de Consiliul Europei în 2014.

Între timp, Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti a mai făcut în varii rânduri comentarii din care reiese că justiţia în România nu este lăsată să funcţioneze corespunzător.

"Pentru ca investitorii să vină în România, "cel mai bine" ar fi să se facă "reforme legislative, în justiţie" şi în ceea ce priveşte corupţia, "promise în 2007 la aderarea României la UE, monitorizate prin MCV", scria în noiembrie, pe Twitter, diplomatul olandez, citat de mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne