SUA critică dur superimunitatea parlamentarilor

După reacţia Olandei referitoare la modificarea adusă marţi Codului Penal, care oferă aleşilor o superimunitate, a venit şi reacţia dură a Statelor Unite.
(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Andrei Pricopie
11.12.2013

După reacţia Olandei referitoare la modificarea adusă marţi Codului Penal, care oferă aleşilor o superimunitate, a venit şi reacţia dură a Statelor Unite.

"Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", a precizat ambasada SUA în cadrul unui comunicat de presă.

"Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", mai precizează documentul citat.

Camera Deputaţilor din Parlamentul României a votat marţi adoptarea unor modificări aduse Codului Penal printre care şi scoaterea din categoria funcţionarilor publici a preşedintelui ţării, parlamentarilor şi membrilor profesiilor liberale. Asta înseamnă că parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Preşedintele Traian Băsescu concluziona marţi seară la sfârşitul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni: „E rău cu statul de drept, o luăm înapoi. Eu mai am un an şi am plecat, dar lipsa statului de drept e rea...”. La întrebarea unui jurnalist privind întâlnirea lui Victor Ponta cu Barack Obama la Johannesburg preşedintele a răspuns că nu va discuta cu premierul despre conţinutul discuţiei avute de acesta cu preşedintele american: „Ştiu sigur ce vrea America de la noi, deci nu ar avea ce să-mi spună Victor Ponta: stat de drept, reducerea birocraţiei, reducerea corupţiei”, a spus preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor