Acuzaţii extrem de dure de la Cotroceni: USL continuă lovitura de stat începută anul trecut
alte articole
„Aş începe cu concluzia: Majoritatea USL continuă lovitura de stat eşuată din vară, dar cu alte metode şi chipurile sub sceptrul democraţiei”, a declarat marţi la începutul discursului său de la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu, discurs în care s-a referit la ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor a adus astăzi o serie de modificări Codului Penal printre care şi scoaterea din categoria funcţionarilor publici a preşedintelui ţării, parlamentarilor şi membrilor profesiilor liberale. Asta înseamnă că parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.
Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în cadrul aceleaşi şedinţe controversate în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistiei. În aceste condiţii Proiectul nu a fost dezbătut în plen, fiind pus la dispoziţia parlamentarilor în ultimul moment şi supus direct votului final. Aceste două decizii ale USL şi prevederile proiectului în sine au stârnit îngrijorarea Opoziţiei şi preşedintelui Traian Băsescu.
Anterior în cursul zilei de astăzi preşedintele rugase Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care ar decredibiliza eforturile de luptă anticorupţie şi justiţia. Legea a fost între timp scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în schimb au fost adoptate schimbarile din Codul Penal deşi acestea nu se aflau pe ordinea de zi.
În acest context Traian Băsescu a făcut marţi seară o serie de declaraţii dure referitoare la atacul grav la adresa statului de drept.
„Ziua de azi e o altă probă că actuala putere are ca obiectiv să fie ferită de justiţie şi să acapareze toată puterea sau să facă inutilă puterea judecătorească. Modificările în Codul Penal nu se aflau pe ordinea de zi. Atât Legea amnistiei şi graţierii, care slavă domnului nu a trecut, cât şi modificările de la Codul Penal nu au avut niciun aviz de la CSM, inacceptabil”, a declarat şeful statului.
Referitor la legea amnistiei preşedintele a explicat că „vom vedea ce se va întâmpla”, aceasta fiind „oricum dedicată clientelei politice aflată deja după gratii sau în stare avansată a proceselor”, dar în ceea ce priveşte modificările la Codul Penal acestea sunt „dramatice şi dărâmă zece ani de muncă a instituţiilor anticorupţie, fie că vorbim de ANI sau DNA. Politicienii se ridică din nou deasupra legii.”
Preşedintele a explicat: „S-a modificat art 124 şi se aduce la jumătate perioada de prescripţie a unei fapte, ceea ce ajută probabil mulţi dintre cei ce au un proces în derulare. Se mai întâmplă o trăznaie, un nou aliniat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul priveşte doar un făptuitor. Dacă un membru al Parlamentului nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat. Parcă seamănă prea mult cu nişte anchete mai mari cu un domn de la secretariatul general al guvernului, cu un alt domn parlamentar. Pare o prevedere cu dedicaţie. Vine, şi în înalta sa înţelepciune, Camera modifică art 147 în care constată că preşedintele, senatorii, deputăţii şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în profesii liberale nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici”.
Traian Băsescu le-a transmis celor de la USL că va trimite legea înapoi la Parlament.
„Eu nu am nicio altă soluţie decât să resping legea, să o trimit înapoi la parlament, să o atac la Curte, dacă nu găsesc o formulă prin care să se restabilească prevederile Codului Penal”, a explicat acesta.
„Scoţând preşedintele şi parlamentarii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă - primari, consilieri - din categoria funcţionarilor publici practic nu mai pot fi loviţi nici de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA şi se protejează şi de emiterea unor hotărâri care eventual li s-ar potrivi lor şi familiilor, în mod deosebit a atribuire de contracte. Această modificare înseamnă zece ani de regres. A fost greu până s-au pus pe picioare aceste instituţii, ANI şi DNA, au început să funcţioneze, efectele modificărilor de azi sunt dezastruoase din punct de vedere al credibilităţii”, a continuat Băsescu.
Şeful statului a privit cu ironie schimbarea statutului parlamentarilor şi preşedintelui, despre care a avertizat că nu sunt „buticari”.
„Am văzut şi o tratez ca pe o chestiune ironică punerea preşedintelui României în această categorie, dar un preşedinte prin definiţie e un înalt funcţionar ales la dispoziţia serviciului public. Un senator sau deputat e parte a unei puteri în stat, puterea legislativă nu e un butic, e o instituţie fundamentală a statului român. Nu putem confunda Parlamentul, Preşedinţia cu un butic din Gara de Nord şi să spunem că titularii nu sunt funcţionari dar beneficiază de maşină că sunt înalţi demnitari, de şofer, de facilităţi de cazare, de paşaport diplomatic dar când vine vorba să răspundă în faţa legii vor să fie consideraţi buticari. La conflictul de interese la fel. Nu se poate, sunt zece ani de mers înapoi”, a precizat Băsescu.
„Nu poţi să spui ca eşti parlamentar, primar, consilier, şi nu eşti în serviciul public. Fiind în serviciul public eşti un servant public şi te supui rigorilor legii şi la incompatibilităţi, şi la mită, şi asta e una dintre mize, şi abuzul în serviciu. Aşa ceva nu e posibil”, a continuat Traian Băsescu.
Preşedintele a punctat şi cine va avea de câştigat pe termen scurt dacă această legea va intra în vigoare.
„Dacă ar intra în vigoare aceste modificări, din câte ştiu, peste 30 de parlamentari ar răsufla uşuraţi, 8 sunt deja în instanţă, ştiu că nu e foarte departe de cifra de 60 de aleşi locali într-un proces avansat de investigare la ANI, sunt foarte multe dosare în derulare la DNA, sunt procese pe rolul instanţelor ce vizează demnitari”, a precizat acesta.
Concluzia preşedintelui: „Cred că azi Parlamentul a greşit fundamental şi a compromis România”.
Traian Băsescu a explicat şi tactica premierului Ponta, care în mod convenabil, era plecat la funeraliile lui Nelson Mandela şi anume că acesta a vrut să bage pe neobservate modificările Codului Penal în timp ce se tot discuta despre celelalte două legi importante, respectiv cea privind amnistia şi legea minelor.
„Aceste modificări la Codul Penal nu erau pe ordinea de zi şi tare mă tem că şi atmosfera creată în jurul legii amnistiei şi a legii minelor a fost manevra care să îi permită lui Zgonea să bage pe neobservate aceste modificări la Codul Penal. Ca şi la CFR Marfă, nici preşedintele PSD nu a fost aici, a avut de ţinut un discurs la Johanesburg. Când s-a programat un soi de lovitură la CFR, a trimis documentele să aprobe CSAT ce trebuia să aprobe Guvernul.
La fel şi aici, a fost programată această grea lovitură pentru statul de drept când premierul nu era în ţară şi a şi făcut declaraţie: niciun hoţ să nu scape. Se vede stilul premierului de a spune că nu ştie, a ştiut foarte bine şi el şi Crin Antonescu despre modificările la Codul Penal. Măcar Antonescu a argumentat de ce. În schimb premierul, în stilul personal de neasumare a răspunderii era plecat din ţară şi tot azi, coincidenţă, atâtea legi în Parlament”, a declarat preşedintele.
„Nu mai pot păcăli pe nimeni că îşi continuă lovitura de stat de anul trecut, vor să pună sub control justiţia, presa. Voi respinge aceste modificări, sunt convins că o studiere atentă va arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor de azi, dar cel puţin mesajul principal e că preşedintele dezavuează şi acţiunile din ultimul timp şi cea de azi, care lasă fără obiectul activităţii ANI şi DNA şi lasă în libertate un număr destul de mare de infractori din clasa politică”, a explicat acesta.
„E rău cu statul de drept, o luăm înapoi. Eu mai am un an şi am plecat, dar lipsa statului de drept e rea...”, a fost concluzia preşedintelui.