Macovei: USL şi-a construit superimunitatea şi dă o lovitură de stat justiţiei şi anticorupţiei

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

„USL şi-a regrupat forţele: şi-a construit superimunitatea şi dă o lovitură năucitoare justiţiei şi anticorupţiei”, a fost reacţia europarlamentarului PDL Monica Macovei după ce Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot practic din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale.

Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Monica Macovei a făcut referire la modul în care a fost realizat acest raport privind modificările ce urmează a fi aduse Codului Penal, care a fost adoptat luni seară, „în miez de noapte”, fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final.

„PNL, PSD şi PC şi-au unit forţele ca să scape de cercetările DNA şi ANI. Deputaţii USL, ajutaţi de UDMR, PP-DD şi cei ai minorităţilor, au votat astăzi în plenul Camerei Deputaţilor iniţiative legislative, trecute în miez de noapte prin Comisia juridică, prin care parlamentarii să nu mai poată fi anchetaţi sau condamnaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals sau conflicte de interese”, a declarat Macovei.

Europarlamentarul explică ce presupune mai exact această tentativă a USL.

„Lovitura a fost dată prin modificarea Codului penal şi scoaterea din categoria funcţionarilor publici a parlamentarilor. Astfel, ei nu mai pot fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, cât timp acestea sunt definite în legislaţia actuală prin noţiunea „fapta funcţionarului public”. Dacă parlamentarii nu mai sunt consideraţi funcţionari publici, nu mai răspund pentru fapte de corupţie şi pentru nicio infracţiune de serviciu. Dacă senatorii şi deputăţii iau mită, pentru ei nu mai este infracţiune. Pentru alţi funcţionari publici din România, este infracţiune”, a declarat aceasta.

„Deputaţii l-au scos şi pe preşedintele ţării din categoria funcţionarilor publici, cât şi pe membrii profesiilor liberale - între alţii, avocaţii şi notarii. Nici ei nu mai pot fi anchetaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie sau orice infracţiune de serviciu din Codul penal. Reamintesc că în toate statele democrate corupţia în sectorul public şi în sectorul privat se pedepseşte”, a continuat europarlamentarul.

Macovei a vorbit şi despre decizia de a reduce pedeapsa pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese.

„La conflictul de interese, USL a redus pedeapsa maximă de la 5 ani la 3 ani închisoare şi a scos miniştrii, parlamentarii, primarii, consilierii şi preşedinţii consiliilor judeţene din categoria celor care pot comite infracţiunea de conflict de interese, aşa cum şi-au dorit şi Dragnea, şi Antonescu, şi Ponta şi mulţi alţii. USL a făcut asta decizând că nu se poate vorbi de conflict de interese în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative”, a declarat Macovei.

În opinia europarlamentarului, USL a dat o adevărată „lovitură de stat justiţiei şi anticorupţiei”.

„Revin şi spun: USL dă în această zi o “lovitură de stat” justiţiei şi anticorupţiei, hoţeşte, pe la spate, prin modificări nediscutate public şi neanunţate. USL instaurează hoţia nepedepsită. Mai este cineva curat în USL? Că astăzi nu am auzit nicio voce critică din USL! Urmează şi alte episoade: proiectul privind graţierea colectivă şi amnistia nu a fost respins de Parlament, ci numai scos de pe ordinea de zi, adică poate fi repus oricând”, a concluzionat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne