Proiectul Roşia Montană. Poziţia noului ministru propus pentru Mediu
alte articole
Noul ministru propus pentru portofoliul de la Mediu, Attila Korodi, a declarat marţi, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare, că legislaţia din România nu permite continuarea procedurii de avizare a proiectului intens contestat de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană, adăugând totodată că nu susţine proiectul de modificare a Legii minelor.
Întrebat de membrii comisiilor parlamentare dacă a purtat discuţii cu premierul Ponta privind proiectul Roşia Montană şi care va fi poziţia sa în această chestiune, având în vedere că până acum s-a pronunţat constant împotriva acestuia, Attila Korodi a replicat că nu a discutat cu acesta, iar în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană acesta este, din punct de vedere procedural, "într-o fază de stopare" pentru că legislaţia din România nu permite să meargă mai departe procedura de avizare.
În opinia lui Korodi statul român trebuie să continue să facă cercetare şi analize, iar Ministerul Mediului să continue evaluarea. Acesta a apreciat că Parlamentul va avea un rol important în ceea ce priveşte această chestiune. Korodi a catalogat proiectul drept unul foarte complicat, iar el susţine aplicarea strictă a legii.
"Dacă se aplică legislaţia României şi raportul care a fost întocmit de Comisia specială Roşia Montană, în Parlament, va fi finalizat, adoptat, atunci lucrurile sunt destul de clare, în sensul că statul român are nevoie de o activitate de analiză şi cercetare pe câteva elemente cheie şi după aceea să se vină cu o propunere sustenabilă pentru zona respectivă", a declarat Korodi.
Întrebat dacă va readuce în discuţia Parlamentului proiectul de modificare a Legii minelor, acesta a răspuns că nu susţine acest proiect în forma sa actuală.
În ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist, Korodi a declarat că este de părere că fiecare proiect în parte în acest domeniu trebuie supus unei analize foarte riguroase şi transparente.
Deputatul UDMR Attila Korodi a fost avizat de comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu 18 voturi "pentru", nouă "împotrivă" şi o abţinere. Acesta este propus pentru a treia oară la conducerea Ministerului Mediului, după alte două mandate în 2007 şi 2012.