"Genocidul spaţiilor verzi" amânat în Parlament

Protest în Parcul Izvor
Protest în Parcul Izvor (Epoch Times România)

Mobilizaţi de Coaliţia pentru Mediu, sub sloganul "opriţi genocidul spaţiilor verzi", câteva zeci de bucureşteni au ieşit marţi pentru a protesta în Parcul Izvor, împotriva iniţiativei legiuitorilor ţării de a modifica Legea Spaţiilor Vezi (legea 24/2007). Pe ordinea de zi a Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului urma sa se discute astăzi introducerea unui aliniat în textul legii 24, care să permită transformarea a 85% din suprafeţele spaţiilor verzi retrocedate în spaţii pe care se poate construi. În parcul Izvor, de exemplu, loc unde a fost organizat mitingul, ar urma sa se construiască un Mall.

Amendamentul, a cărui adoptare ar echivala cu un genocid al spaţiilor verzi, urma sa se dezbată pe furiş. Până în urmă cu 3 zile, atunci când reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu au aflat de pe surse ce se pregăteşte în Parlament, pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului nu se postase nimic despre acest proiect, presa nu fusese anunţată şi nici ONG-urile specializate în protecţia mediului nu fuseseră invitate la consultări, deşi autorizarea construcţiilor pe spaţiile verzi ar avea un impact major pentru cetăţeni.

Nu a fost făcută încă publică o centralizare a ceea ce înseamnă spaţii verzi retrocedate la nivel naţional, însă la nivel de Capitală, spaţiile verzi retrocedate care vor deveni construibile în proporţie de 85%, dacă amendamentul se adoptă, însumează în jur de 200 de hectare. Jumătate din parcul Tineretului ar putea dispărea, pentru a se construi o nouă catedrală, în parcul Politehnicii a fost avizată construirea unor blocuri cu 26 de etaje, deşi alături de terenul unde se vor săpa fundaţii se găsesc rezervele de apă ale Bucureştiului în caz de calamităţi. Jumătate din parcul IOR, la care se adaugă Baza Spartac ar putea dispărea acoperite de construcţii, la fel 4 hectare retrocedate în Parcul Plumbuita, alte 6 hectare retrocedate în Parcul Prisaca Dornei, 3 ha în Parcul Poligrafiei şi Parcul Bazilescu integral. La acestea se adaugă toate livezile Bucureştiului, spaţii verzi între blocuri etc.

Pentru a justifica "necesitatea" modificării legii spaţiilor verzi, iniţiatorii proiectului au susţinut că interdicţia de schimbare a destinaţiei spaţiilor verzi aduce un impact socio-economic negativ. De asemenea, legiuitorii au mai susţinut că "prin obligaţia celor care solicită schimbarea destinaţiei terenurilor la realizarea de spaţii verzi în cunatum de 15% din suprafaţa solicitată spre schimbare, poate creşte rapid şi spectaculos suprafaţa spaţiilor verzi din România."

Participanţii la miting au avut surprinza să afle că amendamentul nu a se va mai dezbate în cursul zilei de astăzi. După numeroase telefoane, reprezentanţii CMR au aflat că modificarea legii 24/2007 a fost scoasă de pe ordinea de zi a Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului. Nu se intenţionează renunţarea la proiect ci pasarea lui unei comisii recent înfiinţate.

"Vedem că a mai apărut o comisie parlamentară, s-a înfiinţat ad-hoc, aşa şi am înţeles că acest amendament ar fi fost transferat acestei noi Comisii de Protecţia Mediului şi Echilibru Ecologic, condusă de doamna Carmen Moldovan (PSD), şi dânsa ne-a comunicat că deocamdată nu are lucrări în cadrul comisiei şi probabil săptămâna viitoare va fi pus pe ordinea de zi acest aliniat cu pricina" a declarat în exclusivitate pentru Epoch Times, preşedintele Ecocivica, dl Dan Trifu.

Cel mai probabil, "genocidul spaţiilor verzi" va fi dezbătut la începutul săptămânii viitoare, marţi. Data dezbaterii nu este încă certă căci, conform lui Dan Trifu, transparente la Parlament sunt doar geamurile, nu şi politicienii şi procesul decizional.

"Noi ne mobilizăm şi sperăm să nu mai înfiinţeze şi alte comisii, că nu o să ne putem să ne împărţim la alte comisii" ne-a mai informat Dan Trifu, care va programa un nou miting de proteste, ce va fi anunţat în timp util.

Din comisia pentru mediu condusă de deputata PSD Carmen Ileana Moldovan, fac parte Ministrul Mediului, Rovana Plumb, ce a sprijinit proiectul exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană şi deputatul PSD Vlad Cosma, acuzat de DNA că ar fi luat mită un milion de euro pentru a face trafic de influenţă la Consiliul Judeţean Prahova. Nouă dintre cei 20 de membri ai comisiei sunt PSD, PC-ul are şi el un deputat, UDMR-ul la fel. Un alt deputat este PP-DD, altul este un neafiliat şi restul aparţin PNL.