Prospecţiuni S.A. continuă să MINEZE terenurile altora. Parchetul, alo?

De circa două săptămâni, oamenii din Războieni "se războiesc" cu echipele de muncitori Prospecţiuni S.A. care au ajuns în zonă, au forat pe terenurile acestora, "omiţând" să le ceară acordul
Bătrâne (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.02.2014

În urmă cu 538 de ani, la Războieni, judeţul Neamţ, Ştefan cel Mare se bătea cu turcii conduşi de Suleiman Paşa. În februarie 2014, răzeşii din Neamţ "se bat" cu firma lui Ovidiu Tender, Prospecţiuni S.A. Angajaţii companiei au început să facă prospecţiuni pe terenurile nemţenilor, fără să aibă acordul lor, informează Monitorul de Neamţ.

De circa două săptămâni, oamenii din Războieni "se războiesc" cu echipele de muncitori Prospecţiuni S.A. care au ajuns în zonă, au forat pe terenurile acestora, "omiţând" să le ceară acordul. Ba au pus chiar şi exploziv în găurile de adâncime pe care le-au săpat. În unele locuri s-au produs exploziile controlate, iar în altele nu, căci revoltaţi pentru că li s-a încălcat proprietatea, oamenii nu i-au mai primit pe cei de la Prospecţiuni pe proprietăţile lor.

Pentru a "dezamorsa situaţia", şi la propriu şi la figurat, căci în urma angajaţilor de la prospecţiuni au rămas 22 de foraje în care există material exploziv nedetonat, în total 22 de "bombiţe" a câte 500 de grame fiecare, Prefectul de Neamţ i-a convocat vineri la discuţii pe primarii din Războieni, Tupilaţi, Bîrgăoani, Ruginoasa, Dragomireşti, Ştefan cel Mare, pe şefii de la Mediu, Poliţie, Inspectoratul de Muncă, Inspecţia pentru Calitatea Lucrărilor în Construcţii, ISU, precum şi pe reprezentanţii Prospecţiuni şi Romgaz.

Războiul de la Războieni

Primarii s-au plâns că nu ştiu ce să le spună oamenilor, că nu ştiu dacă "treaba cu prospecţiunile este legală sau nu". Primarul Războieniului, Bogdan Tarălungă, a explicat că cetăţenii din localitatea sa sunt nemulţumiţi de faptul că s-au trezit cu prospecţiunile în „curte“ iar primarul de la Tupilaţi a dat vina pentru tulburările din comună sa pe „instigatori“ şi „agitatori“.

„La noi, la Tupilaţi, treaba a început cu linişte, pentru ca oamenii au fost contactaţi şi s-a discutat cu ei. Dar au venit unii din Războieni care i-au bulversat, după care muncitorii de la Prospecţiuni au fugit când au venit cetăţenii să se lămurească despre ce fac şi de aici a apărut suspiciunea că ar fi ceva în neregulă.“, a acuzat primarul Petru Gherghel, citat de Monitorul de Neamţ.

Alţi primari au afirmat că nemulţumirile ar fi generate de sumele pe care le-ar putea încasa cei implicaţi, respectiv afectaţi de lucrări, pentru că unii dintre proprietari de terenuri urmează să primească o o sumă negociată, alţii deloc, alţii mai puţin.

„După ce a fost pace, au apărut «cîntătorii» care vor să se îmbogăţească peste noapte şi am auzit că un consilier local de la noi vrea 20.000 de euro ca să dea avizul. În felul acesta, niciodată nu vom face nimic! Ca primar nu vreau să mă trezesc că mă dă în judecată o firmă care a câştigat licitaţia, pentru că eu am împiedicat desfăşurarea lucrării“, a declarat primarul din Ruginoasa.

Ecoteroristul e de vină! Prospecţiuni S.A. face găuri nevinovate

Discuţiile au fost aprinse şi în ceea ce priveşte explozivul rămas nedetonat în cele 22 de găuri forate de Prospecţiuni S.A. la Războieni şi a asumării răspunderii pentru situaţia periculoasă care s-a creat.

Conform Monitorului de Neamţ, în curtea şcolii din Războieni au avut loc ample dezbateri care ar fi trebuit să lămurească dacă firma Prospecţiuni face foraje - care au nevoie de autorizaţie, sau face simple găuri care nu afectează mediu şi n-ar avea nevoie, au afirmat unii, de autorizări.

Reprezentantul Calităţii Lucrărilor în Construcţii, Marin Muşat, a declarat că potrivit legii, lucrările făcute de Prospecţiuni nu au nevoie de autorizaţii. Cu toate acestea, la Poliţia Neamţ există un dosar de cercetare, care vizează lipsa autorizaţiei.

Pragmatic, şeful Poliţiei Neamţ, a arătat că problema explozibilului din subsol trebuie rezolvată cât mai repede, pentru ca populaţia să nu fie pusă în pericol, iar şeful ITM, Ioan Popescu, le-a comunicat reprezentanţilor de la Prospecţiuni că se fac vinovaţi de eventualele accidente care s-ar putea produce şi că, în cazul unei explozii vor avea de suportat pagubele.

Reprezentanţii Prospecţiuni, care anterior afirmaseră că ei fac doar "găuri nevinovate" au dat vina pentru situaţia creată pe "ecoterorişti":

„Şi cineva care umblă cu bună ştiinţă la o gaură cu explozibil, nu e la fel de vinovat? Noi nu am fost lăsaţi să terminăm lucrarea. Vrem să ni se permită să o ducem la capăt. Au venit în zonă «ecoteroristii», care vorbesc de gaze de şist, de Roşia Montană, dar lucrurile nu stau deloc aşa!“ a arătat "cine este de vina" reprezentantul Prospecţiuni S.A.

Între timp cei aproximativ 250 de săteni ieşiţi să protesteze i-au huiduit cu convingere pe reprezentanţii Prospecţiuni S.A. şi pe oficiali. Sătenii nu s-au dat în lături să strige „Teroriştii!“ către cei ce i-au catalogat drept "ecoterorişti", după ce au pus, fără permisiune, explozibil pe proprietăţile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor