Privatizare în Grecia: a fost scos la licitaţie paradisul natural de la Elafonisos

Ecologiştii din întreaga lume sunt alarmaţi: chiar şi insula grecească Elafonisos, un adevarat paradis natural situat la aproximativ 300 de metri de coasta de sud a peninsulei Peloponez, va fi scoasă la licitaţie, punând în pericol actualul său ecosistem destul de fragil.
Mioara Stoica
22.06.2014

alte articole

Turişti vizitează Templul Partenon de pe Acropolele din Atena, Grecia. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.06.2014

Ecologiştii din întreaga lume sunt alarmaţi: chiar şi insula grecească Elafonisos, un adevărat paradis natural situat la aproximativ 300 de metri de coasta de sud a peninsulei Peloponez, va fi scoasă la licitaţie, punând în pericol actualul său ecosistem destul de fragil. Vestea a stârnit deja un val de proteste din partea ecologiştilor îngrijoraţi. Ştirea a fost relatată de către site-ul GreekReporter. Potrivit acestuia, insula ar fi fost inclusă pe listă lucrurilor de privatizat de către institutul grec pentru valorizarea proprietăţilor de stat (Taiped).

Taiped a avut o viaţă cu probleme, cu o serie de schimbări de preşedinţi, dintre care unul, Stelios Stavridis, a fost forţat să demisioneze, la 30 septembrie 2013, la solicitarea ministrului de Finanţe, Yannis Stournaras. Astăzi, actualul preşedinte al Taiped este Constantinos S. Maniatopoulos, un inginer de producţie cu o specializare în BA.

Taiped a vândut, de asemenea, zona vastă a fostului aeroport din Atena, Elleniko. În special, aşa cum raportează GreekReporter, Taiped intenţionează să scoată la vânzare suprafaţa de 175 de hectare a celor două plaje incredibile Simos şi Sarakiniko.

Localnicii şi diverse organizaţii de protejare a mediului, greceşti şi internaţionale, au protestat împotriva cedării insulei susţinând că zona este sub protecţia programului european "Natura 2000", din cauza numeroaselor specii de plante endemice existente pe plajele insulei şi în întreaga zonă Elafonisos, relatează sâmbătă site-ul Il Sole 24 ore.

Rezidenţii şi ecologiştii cred că exploatarea turistică a insulei ar putea distruge mediul natural cu consecinţe foarte grave pentru ecosistem. Primarul din Elafonisos, Panagiotis Psaromatis, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Taiped şi ministrului de Finanţe elen, Yiannis Stournaras, şi-a exprimat opoziţia cu privire la planurile guvernului, raportează agenţia Ansa. "Vom continua să protejăm prin toate mijloacele disponibile mediul înconjurător natural, unic şi fragil", scria el, printre alte lucruri.

Anul trecut, ziarul britanic The Guardian a situat Elafonisos printre primele într-o listă top 10 ale insulelor cu cele mai bune plaje din Grecia, în timp ce revista germană Geo-Saison a definit fără ezitare insula ca fiind "paradisul pe pământ".

Tot site-ul GreekReporter a raportat că emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani, după achiziţionarea recentă a micii insule greceşti Oxia, în Marea Ionică, intenţionează să cumpere alte şapte insule din arhipelagul Echinades, tot în Marea Ionică. Familia emirului a cumpărat deja jumătate din insula Petalas - cea mai mare din Echinades - şi va continua să cumpere întreaga zonă. Mulţi greci se tem că prin aceste privatizări Grecia îşi pierde perlele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor