Grecia va negocia o nouă ştergere a datoriei
alte articole
Grecia poate negocia o nouă ştergere a datoriei cu reprezentanţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, după ce miercuri, oficialii europeni au confirmat că Grecia şi-a îndeplinit obiectivele fiscale, înregistrând în 2013 un excedent bugetar, transmite Reuters.
Iniţiativa are loc după patru ani de când Grecia a solicitat asistenţă financiară internaţională, întrucât randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni greceşti nu au fost sustenabile, conducând la intrarea ţării în criză. În luna aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţe cu o vânzare de obligaţiuni pe cinci ani.
Grecia a realizat progrese în ce priveşte finanţele după patru ani de măsuri dure de austeritate, care au condus la reducerea PIB-ului şi creşterea şomajului cu cca 28%.
"Ţara şi economia sa sunt într-o situaţie mult mai bună acum, după patru ani foarte dificili pentru persoanele fizice şi juridice", a afirmat adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras.
Excedentul din 2013 poate conduce la o rundă de negocieri pentru o nouă ştergere a datoriei de la guvernele din zona euro, care deţin acum peste 80% din datoria publică a Greciei, de 319 miliarde de euro.
În 2013, Grecia a înregistrat excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, de 1,5 miliarde de euro sau 0,8% din PIB, pentru prima oară din anul 2002, au anunţat, miercuri, Comisia Europeană şi Guvernul de la Atena. Cifra nu include alte cheltuieli excepţionale şi venituri, cum ar fi ajutorul acordat pentru recapitalizarea băncilor elene sau profiturile înapoiate Atenei de băncile centrale europene, realizate în urma deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale elene.
Negocierile pentru o nouă ştergere a datoriei Greciei vor avea loc în a doua jumătate a acestui an, a informat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Simon O'Connor.
FMI doreşte ca în urma negocierilor să se asigure că, după încheierea programului de creditare a Greciei, în 2016, ţara poate ajunge la o datorie de 124% din PIB în 2020 şi sub 110% din PIB în 2022.