Grecia încearcă să-şi ramburseze datoriile: Va fi privatizat şi Acropole?

La presiunile troicăi de creditori internaţionali, statul grec accelerează procesul de vânzare a activelor publice, pentru a-şi rambursa colosalele datorii. Recenta scoatere la vânzare a unor bunuri din cartiere ce se învecinează cu Acropole este simbolică pentru falimentul ţării, îşi exprimă regretul cotidianul grec Kathimerini, preluat de Courrier International.
Turişti vizitează Templul Partenon de pe Acropolele din Atena, Grecia. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2014

La presiunile troicăi de creditori internaţionali, statul grec accelerează procesul de vânzare a activelor publice, pentru a-şi rambursa colosalele datorii. Recenta scoatere la vânzare a unor bunuri din cartiere ce se învecinează cu Acropole este simbolică pentru falimentul ţării, îşi exprimă regretul cotidianul grec Kathimerini, preluat de Courrier International.

Includerea, de curând, în portofoliul Taiped - fondul ce supervizează vânzarea şi privatizarea de active publice - a 19 bunuri ce aparţin Ministerului Culturii, se înscrie în mod manifest în noua politică de accelerare a vânzărilor destinate să genereze lichidităţi şi să ramburseze la timp datoriile ţării.

Este aceeaşi logică oportunistă care a făcut ca vastul sit Ellinikon, fostul aeroport internaţional al Atenei, situat pe costa de sud a Greciei, să fie atribuit de asemenea Taiped, care este pe cale să se grăbească şi să-l cedeze singurului cumpărător care şi-a făcut public interesul.

Graba cu care sunt vândute aceste bunuri, fără cea mai mică strategie comună a statului şi investitorilor în ceea ce priveşte scoaterea la vânzare, suscită serioase întrebări legat de adevărata lor valoare. Se pune întrebarea dacă nu cumva aceste bunuri sunt vândute în mod deliberat la preţ mic, pentru a accelera procesul de privatizare.

Clădirile din Plaka, centrul istoric al Atenei, care au fost cedate Taiped, suscită alte întrebări, cea mai importantă fiind aceea dacă nu cumva guvernul este pe cale să vândă capitala naţională şi istorică a ţării, pentru a servi nişte interese foarte precise.

Cartierele Plaka şi Anafiotika ce înconjoară Acropole constituie, potrivit UNESCO, o zonă-tampon în jurul unuia dintre monumentele cele mai importante, dacă nu cel mai important, al Patrimoniului Mondial: Acropole. Întreaga zonă este extrem de importantă din punct de vedere arheologic, dar prezintă de asemenea o inestimabilă valoare simbolică pentru statul grec modern. Tocmai aici, pe colinele din Acropole, au fost construite prima universitate modernă a ţării şi reşedinţele unor importante personalităţi ale noului stat grec.

Desigur, această zonă a atras întotdeauna cumpărători, în general unii foarte bogaţi, mai ales după netele îmbunătăţiri aduse centrului istoric al Atenei de către miniştri precum Antonis Tristis şi Stefanos Manos, dar şi de Melina Mercouri, cărora li se datorează achiziţia de situri ce prezintă interes arheologic din împrejurimile fostei citadele.

Decizia de a plasa în portofoliul Taiped alte 19 bunuri ce aparţin în prezent Ministerului Culturii înseamnă cumva punerea în vânzare a zonei ce înconjoară Acropole?, se întreabă cotidianul grec. Va fi adoptată scandaloasa propunere formulată de cotidianul german Bild, care i-a sugerat Greciei să vândă sau să dea spre chirie insulele sale pentru a-şi rambursa datoriile?

În acest context, Kathimerini aminteşte că portofoliul Ministerului Culturii numără 220 de clădiri în Plaka, 68 în Anafiotika, 108 în Akadimia Platonos, unde se găseşte Academia lui Platon, 40 în jurul cimitirului antic din Kerameikos şi 335 în cetatea medievală Rhodos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor