Grecia deschide noul sit arheologic al Liceului lui Aristotel

Liceum-ul lui Aristotel, în Atena. (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
07.06.2014

Un nou sit arheologic tocmai a fost adăugat în ultimele zile la multele deja existente în capitala Greciei, Atena: Liceul lui Aristotel.

Liceul lui Aristotel datând din secolul IV î.Hr. este situat între clădirea care găzduieşte Clubul Ofiţerilor Forţelor Armate, Conservatorul din Atena şi Muzeul Bizantin. Liceul a fost unul dintre cele mai vechi trei "gymnasia" din Atena.

Distrus de generalul roman Lucius Cornelius Silla în anul 86 î,Hr., a fost reconstruit ulterior. Nu se ştie exact data la care şi-a încetat funcţionarea.

Site-ul de 1,1 hectare conţine rămăşiţele liceului şi "palaistra", şcoala de lupte, vizibile de asemenea de la biserica Agios Nikolaos şi de la Conservatorul din Atena de pe partea bulevardului Vassileos Constantinou.

Perimetrul sitului a fost re-plantat cu lavandă, mentă, salvie, cimbru şi oregano, dar şi cu arbori indigeni - rodii, măsline, dafin, chiparos şi acacia, oferind vizitatorilor o imagine a peisajului aşa cum arăta în antichitate.

Cele trei licee - ale lui Platon, Aristotel şi Cynosarges - au fost campusuri în care tinerii şi oamenii din oraş primeau pregătire fizică şi spirituală, precum şi stimulare intelectuală. Liceul era construit într-o suburbie foarte verde din Atena antică, care a fost numită după sanctuarul Lycia Apollo. Liceul este cel mai bine cunoscut pentru patronajul acestuia de către Aristotel, care a închiriat complexul, şi, în 335 î.Hr. a fondat şcoala lu. Lecţiile se desfăşurau în timpul plimbărilor unui dascăl însoţit de un grup de discipoli pe aleile grădinii în care funcţiona şcoala.

Descoperirea liceului şi a şcolii de lupte a fost făcută de arheologul Effi Lygoyri în 1996 cu ocazia săpăturilor pentru Muzeul de Artă Modernă din Atena şi a fost salutată ca "descoperirea secolului" de către presa internaţională, nu doar pentru că este locul în care Aristotel a predat în urmă cu 2.500 ani, dar şi pentru ca aceasta conţinea informaţii valoroase cu privire la topografia Atenei antice.

Liceul lui Aristotel va fi deschis zilnic de la 8 la 20 şi este de aşteptat să funcţioneze şi în weekend-uri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor