Preşedintele Germaniei, despre poziţia ţării sale faţă de Moscova: "Germania nu fuge"

Joachim Gauck a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Iohannis că ţara sa nu-şi doreşte să fugă de responsabilitate şi ştie foarte bine de unde vin provocările.
Loredana Diacu
20.06.2016

alte articole

Joachim Gauck si Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
20.06.2016
Se încarcă player-ul...

Venit în vizită oficială la Bucureşti, preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a admis luni, în contextul în care ţara sa este criticată pentru poziţiile faţă de Moscova, că poziţia Germaniei de a menţine deschise uşile pentru dialogul cu Rusia nu este bazată pe defetism sau de "escapatism", iar ţara sa nu vrea să fugă de responsabilitate.

"Aş dori, pe scurt, să preiau cele spuse de dumneavoastră legat de aşteptările pentru Summitul de la Varşovia. Noi toţi aşteptăm cu nerăbdare să vedem dacă deciziile din Ţara Galilor vor fi reconfirmate la Varşovia. Avem nevoie de o voce comună, avem nevoie de o poziţie comună atunci când vrem să contracarăm provocările existente. Oamenii care sunt mai aproape de zona de pericol vorbesc deseori cu o voce mai puternică despre aceste provocări, spre deosebire de cei care sunt mai departe.

Summitul se va desfăşura la Varşovia, aştept cu nerăbdare deciziile. Câteodată diplomaţia germană, atunci când este vorba de Europa de Est, este văzută cu ochi critici pentru că ea încearcă să deschidă şi să menţină deschise uşile pentru dialogul cu Rusia. Nu este vorba de defetism sau de escapatism, adică nu vrem să fugim de responsabilitatea noastră. Noi toţi ştim de unde provin provocările. Iată de ce sunt ferm convins că alături de partenerii noştri şi vecinii noştri din Europa de Est, Centrală şi Sud-Est vom găsi o decizie comună la final de Summit.", a declarat Gauck, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Iohannis.

Declaraţiile lui Gauck au fost făcute în contextul în care ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat Alianţa Nord-Atlantică pentru exerciţiile militare organizate în estul Europei, avertizând că astfel de mişcări ar putea amplifica tensiunile cu Rusia. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Întrebat de presă dacă poziţia exprimată de ministrul de Externe german va fi susţinută şi la Summitul NATO de la Varşovia şi cum vede Germania iniţiativa de a găzdui o brigadă multinaţională şi ideea unei prezenţe navale consistente la Marea Neagră, Gauck a răspuns doar la a doua parte a întrebării.

"Referitor la ultima întrebare, legată de Regiunea Mării Negre, aş dori să fiu reţinut. Aşa cum spuneam mai înainte, nimeni nu trebuie să creadă că politica germană este una care neagă evidenţa. Nu vreau, desigur, să mă eschivez, însă Guvernul german îşi asumă responsabilităţile declarate şi asta fără niciun fel de rezervă. Când politicieni de vârf fac declaraţii şi se gândesc cam cum am putea crea un climat al discuţiilor mai favorabil, mă refer la relaţia cu Moscova, nu înseamnă că, concomitent, ne-am îndepărta de ceea ce înseamnă tratatele pe care le-am semnat, lucru de la sine înţeles de noi, germanii. În ultimele săptămâni, în ultimele luni, am demonstrat că securitatea partenerilor din Estul Europei este foarte importantă pentru noi. Germania va juca în viitorul apropiat un rol foarte important militar în Lituania şi, sigur, în cadrul propriei funcţiuni este parte a strategiei pentru partenerii noştri estici. Vă rog să vedeţi lucrul acesta în contextul celor exprimate de colegii mei politicieni. Nimeni, nici în sud, nici în est, nu ar trebui să aibă îndoieli legate de capacitatea şi funcţionabilitatea alianţei NATO. S-ar putea ca, din când în când, să existe enunţuri diferite dintr-o parte sau alta, dar cu toţii de ce avem NATO, de ce suntem şi trebuie să fim prompţi atunci când este nevoie să ne apărăm. Trebuie să aveţi încredere, noi, germanii nu vom pune sub semnul întrebării acest lucru.”

De asemenea, întrebat care este poziţia Germaniei vis-a-vis de menţinerea sancţiunilor faţă de Rusia până când aceasta îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile sale în baza Acordurilor de la Minsk, Gauck a declarat că Germania îşi doreşte în continuare cu fermitate ca Acordurile de la Minsk să fie respectate.

„Poziţia Germaniei, aşa cum am înţeles din partea Cancelarului şi din partea Ministrului de Externe, este că noi ne dorim în continuare cu fermitate ca Acordurile de la Minsk să fie respectate. Iată de ce nu există niciun motiv de îngrijorare majoră. Dacă citim textele ministrului german al Afacerilor Externe, veţi înţelege că nu este vorba de a ne distanţa de cele stipulate prin acordurile încheiate anterior. Partea germană este, la rândul ei, cea care, alături de partenerii săi, s-a luptat pentru existenţa şi încheierea acestor Tratate de la Minsk. Când la prima încercare nu am reuşit, am reluat eforturile şi, iată, deci, am reuşit să finalizăm acest Acord. Este vorba de un conflict care pare greu de a fi rezolvat. Trebuie să parcurgem paşi mici, dar vizibili, trebuie să ne gândim care sunt aceşti paşi şi nu este însă vorba de paşi care neagă într-o oarecare măsură cele stipulate la Minsk. Am căzut oarecum în această situaţie ingrată de a explica poziţia Guvernului german, însă nu am făcut nimic altceva decât să prezint ceea ce şi eu la rândul meu am citit în presă. Deci, nu pot decât să explic acest lucru aşa cum îl văd eu, fără să divulg vreun secret de stat. Gândiţi-vă la ce spuneam mai înainte. Germania nu fuge. Germania se află pe o cale în care îşi propune să participe la creionarea unei situaţii. Lucrul acesta este important de ştiut. Nu trebuie să ne dorim neapărat să păstrăm nişte lucruri care au fost într-un fel sau altul stipulate”, a precizat Gauck.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor