Steinmeier critică atitudinea NATO: zăngăne armele în estul Europei

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat decizia NATO de a organiza exerciţii militare în estul Europei, avertizând că astfel de mişcări ar putea amplifica tensiunile cu Rusia.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.06.2016

Comentariile ministrului german de Externe în legătură cu decizia NATO de a organiza exerciţii militare în estul Europei reflectă diviziunile tot mai mari ce există în sânul coaliţiei de guvernare germane în ceea ce priveşte politica faţă de Moscova. Social democraţii lui Steinmeier susţin în general o poziţie mai conciliatorie faţă de Rusia, comparativ cu blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel.

“Ceea ce nu ar trebui să facem acum este să înrăutăţim situaţia”, a declarat Steinmeier ziarului german Bild într-un interviu publicat duminică.

“Cei care cred că paradele simbolice ale tancurilor [NATO] la graniţa estică a Alianţei vor genera mai multă securitate se înşeală. Suntem sfătuiţi să nu generăm pretexte pentru a relansa o veche confruntare”, a adăugat Steinmeier.

Steinmeier nu a clarificat la care exerciţii se referă, dar NATO tocmai a terminat un exerciţiu militar la scară mare, desfăşurat timp de 10 zile în Polonia şi care a implicat peste 20 de ţări NATO şi partenere ale alianţei. Germania s-a numărat printre participanţi.

Exerciţiul militar, care a implicat 30.000 de soldaţi, a făcut parte din măsurile luate de NATO pentru a linişti naţiunile est-europene agitate de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi de suportul acesteia pentru rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei.

În opinia lui Steinmeier, istoria a arătat că dialogul şi cooperarea au fost elementele cruciale ale oricărei politici reuşite de descurajare.

Luna aceasta, SUA, Marea Britanie şi Germania au mers mai departe cu planurile de a desfăşura o nouă forţă NATO la graniţa rusească anul viitor, fapt ce l-a determinat pe preşedintele Vladimir Putin să ordone verificări ale capacităţii de luptă a trupelor sale.

Cu doar câteva săptămâni înaintea unui summit NATO critic în Varşovia, cei trei aliaţi au declarat că fiecare va comanda un batalion pe flancul estic al NATO pentru a ajuta la descurajarea oricărui spectacol de forţă rusesc împotriva Poloniei sau a statelor baltice.

Batalioanele NATO fac parte dintr-un plan de descurajare a Rusiei ce urmează să fie aprobat la summitul din Varşovia în 8 iulie. Planul va include trupe prin rotaţie, depozitarea de echipamente militare şi o forţă super-mobilă susţinută de unitatea de intervenţie rapidă a NATO, alcătuită din 40.000 de soldaţi.

Comentariile lui Steinmeier au fost criticate de Rebecca Harms, co-preşedintă a grupului Verzilor în Parlamentul European.

Ea a declarat că ministrul german de Externe trimite un “semnal iresponsabil” Moscovei într-un moment în care Rusia încă refuză să susţină în totalitate eforturile pentru soluţionarea crizei ucrainene şi să îşi retragă trupele din teritoriul estic al fostei republici sovietice. Moscova neagă însă că are trupe în Ucraina sau că livrează arme rebelilor din estul Ucrainei.

Elmar Brok, un aliat apropiat al lui Merkel şi lider al Comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul European, a declarat sâmbătă ziarului german Neue Osnabruecker Zeitung că nu există “vreo incertitudine” că Uniunea Europeană va prelungi cu alte 6 luni sancţiunile economice impuse Moscovei datorită crizei ucrainene.

Decizia va fi probabil luată în această săptămână, conform lui Brok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor