George Maior: Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcaţie între Occident şi Rusia

În ultima perioadă se remarcă o creştere a capacităţilor militare ruseşti în zona lărgită a Mării Negre, ceea ce poate genera insecuritate şi instabilitate, atrage atenţia Maior.
George Maior
George Maior (Epoch Times România)

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a opinat miercuri că "Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcaţie între Occident şi Rusia", potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Washington, remis joi Agerpres.

Declaraţiile ambasadorului au fost făcute în cadrul conferinţei "Black Sea Energy and Security", organizată de Atlantic Council, fiind vorbitor în cadrul panelului "The Changing Military Balance în the Black Sea", eveniment în cadrul căruia au fost evaluate provocările actuale ale contextului de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest context, fostul şef al SRI a subliniat faptul că, din punct de vedere istoric, Marea Neagră a fost dominată militar fie de Imperiul Otoman, fie de Rusia, însă în anii '90, această situaţie s-a schimbat, iar Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcaţie între Occident şi Rusia.

"Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcaţie între Occident şi Rusia", consideră Maior, citat în comunicat.

"Ceea ce sperăm pentru viitorul Mării Negre este cooperarea la nivel politic; respectarea dreptului internaţional, inclusiv libertatea de navigaţie; un spaţiu în care statele sunt libere să îşi aleagă opţiunile lor de politică externă şi în care aspiraţiile oamenilor de a trăi o viaţă mai bună în societăţi democratice şi libere sunt îndeplinite; o securitate energetică sporită şi o mai mare conectivitate în jurul bazinului Mării Negre", a mai declarat ambasadorul.

George Maior a mai subliniat că se remarcă o creştere a capacităţilor militare ruseşti în zona lărgită a Mării Negre: în regiunile separatiste din Georgia şi în regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate şi instabilitate.

"România este o ţară aflată în prima linie, un rol de neinvidiat pe care ţară noastră l-a mai avut. De această dată, datorită faptului că suntem membru NATO şi UE, regiunea Mării Negre a câştigat mai multă atenţie la nivel strategic şi, în consecinţă, aliaţii iau în considerare o prezenţă regulată, multinaţională a NATO în Marea Neagră, în conformitate cu dreptul internaţional. Parteneriatul şi contribuţia SUA la aceste măsuri rămân extrem de importante pentru a face din Marea Neagră o regiune mai sigură. "European Reassurance Initiative" este o dovadă a implicării SUA şi a dorinţei sale de a sprijini securitatea aliaţilor", a declarat George Cristian Maior.

Maior a mai precizat că România îşi dovedeşte, la rândul său, implicarea, alocând 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare începând din 2017, în timp ce, la rândul lor Aliaţii întăresc dialogul politic şi cooperarea cu Georgia, Ucraina şi Moldova, state care au nevoie de asistenţă pentru a face faţă provocărilor la adresa securităţii.

Reamintim că în aceste zile unul din cele mai fierbinţi subiecte în România a fost constituirea unei flote NATO în Marea Neagră, deziderat la care Bulgaria aderase iniţial pentru a se răzgândi ulterior, un rol în această răzgândire jucându-l, pare-se, presiunile din partea Kremlinului. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.