Şeful diplomaţiei germane critică politica NATO faţă de Moscova: „Trebuie să evităm să inflamăm situaţia”

Ministrul german de externe susţine că politica NATO faţă de Rusia este una războinică şi trebuie evitată inflamarea situaţiei prin „strigăte războinice şi zăngănit de săbii”.
Serghei Lavrov împreună cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier (Sean Gallup/Getty Images)
Ana Ion
18.06.2016

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a criticat politica NATO faţă de Rusia, catalogând-o drept "războinică", potrivit unui interviu ce urmează să fie publicat duminică de cotidianul german Bild, relatează AFP, preluat de Hotnews.
„Ceea ce trebuie să evităm astăzi este să inflamăm situaţia cu strigate războinice şi cu zăngănit de săbii”, a declarat Frank-Walter Steinmeier pentru Bild, referindu-se la desfăşurarea de forţe NATO în apropiere de frontierele Rusiei.
De asemenea, Steinmeier a susţinut că „cei care cred că mai multă securitate înseamnă parade simbolice cu tancuri lângă graniţe greşesc”, această declaraţie fiind făcută în contextul în care NATO a anunţat că va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice.

Reamintim că oficialii NATO au anunţat la începutul acestei săptămânii, la reuniunea miniştrilor apărării, că Alianţa va trimite trupe pentru a contracara acţiunile agresive ale Moscovei, care încearcă să creeze „o zonă de influenţă prin mijloace militare”.

De asemenea, într-un interviu din ediţia de joi a ziarului german Bild, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat că alianţa monitorizează îndeaproape o înarmare masivă rusească la graniţele Rusiei: „în regiunea Arctică, în zona Baltică, de la Marea Neagră şi până în Mediterană”.

„Trebuie să răspundem la această situaţie cu un semnal clar de putere”, a declarat secretarul general al NATO, precizând că decizia Alianţei de a staţiona patru batalioane suplimentare în estul Europei este „un răspuns potrivit la acţiunile agresive ale Rusiei”.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi declanşarea crizei din Ucraina în aprilie 2014, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au declarat că siguranţa lor este ameninţată. Ca răspuns la temerile lor, în fiecare dintre cele trei state baltice vor fi amplasaţi câte 1.000 de soldaţi.

Desfăşurarea noilor batalioane face parte dintr-o serie de decizii luate de NATO înaintea summitului alianţei din Varşovia, programat în perioada 8-9 iulie. Întâlnirea se va concentra pe descurajarea inamicilor şi intensificarea pregătirii trupelor pentru apărare.

„Dorim să arătăm potenţialilor atacatori că reacţionăm dacă ne ameninţă”, a precizat Stoltenberg, adăugând, totuşi, că NATO este de asemenea pregătită să discute cu Rusia.

„În mod clar, nu dorim o confruntare cu Rusia şi nici un nou Război Rece”, a adăugat oficialul NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor