Băsescu: Eşec jenant la Sofia. MRU, Comănescu, Motoc, consilierii trebuiau zburaţi din funcţii

Eşecul diplomatic suferit de preşedintele Klaus Iohannis în Bulgaria se datorează unor incompetenţi, este de părere Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră, însă a înregistrat un eşec jenant, iar de vină sunt cei care trebuiau să pregătească în detaliu acest eveniment, a declarat vineri, pe Facebook, fostul şef de stat Traian Băsescu.

"Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte?

Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE", a scris Traian Băsescu.

Actualul lider PMP a explicat că un preşedintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, Preşedintele este penibil.

"În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii", a subliniat Traian Băsescu.

Dacă iniţial s-a arătat dornică să susţină iniţiativa României de creare a unei flote NATO în Marea Neagră, Bulgaria se opune acum vehement pe motiv că nu vrea ca regiunea să devină o "zonă de conflict". Schimbarea de 180 de grade a bulgarilor a avut loc chiar în momentul în care preşedintelui Klaus Iohannis efectua o vizită oficială la Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne