Rusia avertizează NATO să nu îşi comaseze forţele maritime în Marea Neagră

Un diplomat rus a avertizat miercuri NATO să nu îşi comaseze forţele maritime în Marea Neagră, susţinând că o astfel de mişcare va submina securitatea regională şi legăturile deja fragile dintre Moscova şi alianţa vestică.
Nave din forţa de intervenţie “Standing NATO Maritime Group Two” participă la exerciţii maritime în Marea Neagră.
Nave din forţa de intervenţie “Standing NATO Maritime Group Two” participă la exerciţii maritime în Marea Neagră. (Captură Foto)

Mass media de stat rusă a raportat la începutul acestei luni că distrugătorul american USS Porter a pătruns în Marea Neagră în cadrul unei misiuni de rutină, o mişcare ce a stârnit discuţii la Moscova, din moment ce nava americană a fost recent echipată cu un nou sistem de rachete.

Conform Convenţiei de la Montreux, ţările care nu au o linie de coastă în Marea Neagră nu pot să rămână cu navele lor de luptă pentru mai mult de 21 de zile în regiune. Turcia, România şi Bulgaria sunt atât membre NATO cât şi ţări din bazinul Mării Negre.

Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, are propria sa Flotă a Mării Negre staţionată în Sevastopol.

„Dacă se va decide crearea unei forţe permanente, acest lucru va avea un efect destabilizator deoarece aceasta nu este o mare NATO”, a declarat Andrei Kelin, oficial senior al Ministerului rus de Externe, fiind citat de agenţiile ruse de ştiri.

„(Marea Neagră) nu are nimic de-a face cu alianţa. Nu cred că acest lucru ar îmbunătăţi relaţiile noastre cu NATO”.

Kelin a făcut aceste remarci înaintea summitului NATO care va avea loc luna viitoare în Varşovia, într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi alianţa militară vestică s-au deteriorat puternic datorită rolului Moscovei în criza ucraineană.

NATO reflectă asupra măsurilor pe care le poate lua în plus, pentru a descuraja ceea ce alianţa consideră a fi o escaladare a agresiunii ruseşti. Moscova susţine că nu prezintă nicio ameninţare pentru alianţă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat miercuri noile inspecţii neaşteptate asupra trupelor ruseşti, susţinând că acestea subminează stabilitatea din regiune. Ministerul rus al Apărării a răspuns cu furie, acuzând NATO că alimentează o isterie anti-rusească înaintea summitului său.