Iohannis taxat de bulgari: "Vreau să văd iole, dragoste şi pace în staţiunile de la Marea Neagră, nu fregate"

Premierul bulgar a comentat acid în presă propunerea lui Iohannis vizând o flota comună în Marea Neagră.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Bulgarii taxează acid gafa diplomatică a preşedintelui Iohannis, care s-a dus în vizită la Sofia pentru a le propune oficial participarea Bulgariei la o flotă comună NATO în Marea Neagră, fără să se fi asigurat înainte dacă propunerea este acceptată.

"Vreau să văd iole, iahturi, turişti, dragoste şi pace în staţiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea", a declarat presei premierul bulgar, luând peste picior ideea lui Iohannis.

Potrivit gândul.info, premierul bulgar Boyko Borissov a confirmat, într-o declaraţie pentru jurnalişti la Sofia, că se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, României, Turciei şi Ucrainei, vizând contracararea prezenţei navale a Rusiei în Marea Neagră, transmite BTA.

Conform cotidianului bulgar "24 Ceasa" ("24 de ore"), Borissov a dezaprobat iniţiativa preşedintelui român Klaus Iohannis, în timp ce şeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susţinut-o. Publicaţia a mai relatat că, în urma reacţiei lui Borissov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranţilor.

Reamintim că după refuzul bulgarilor de a da curs propunerii lui Iohannis vizând o flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră, fostul şef al statului, Traian Băsescu, a explicat că un preşedintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, Preşedintele este penibil, a susţinut Băsescu.

În opinia fostului preşedinte, Iohannis a fost victima unor incompetenţi, iar MAE, MApN, consilierii preşedintelui nu şi-au făcut treaba.

"Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte?

Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE", a scris Traian Băsescu.