"Parchetele militare trebuie reformate din temelii" - Antonie Popescu trage semnalul de alarmă
alte articole
Instanţele militare se pot desfiinţa, însă parchetele militare nu, ele trebuie reformate din temelii pentru că, în prezent, magistratul militar nu respectă standardele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în domeniu, a declarat avocatul Antonie Popescu, amintind de un raport al CSM din septembrie anul trecut care concluziona că se impune desfiinţarea instanţelor militare pentru că nu sunt respectate garanţiile de independenţă şi imparţialitate.
"Instanţele militare se pot desfiinţa... Oricum, secţia militară a Curţii Supreme de Justiţie a fost demult desfiinţată, din motiv de lipsă a garanţiilor pentru un proces echitabil. Parchetele militare însă nu! În ţări NATO există parchete militare. Dar, în România parchetele militare trebuie reformate din temelii!", a declarat Antonie Popescu.
Avocatul a explicat că magistratul militar este şi ofiţer activ al Ministerului Apărării Naţionale, iar acest fapt nu concordă cu standardele Convenţiei EDO privind asigurarea dreptului la un proces echitabil, în cariera militară fiind specifică subordonarea deşi magistratul trebuie să fie independent.
"Va închipuiţi în instrumentarea dosarelor Revoluţiei şi represiunii din 13-15 iunie 1990, unde Ministerul Apărării este parte responsabilă civilmente ca organizator şi co-executant al represiunii criminale, câtă independenţă au putut avea procurorii militari care au închis dosarele prin clasare şi în 1984 şi în 2009 dar şi în 2015 când deja existau hotărârile CEDO în cauzele Asociaţia 21 Decembrie 1989, Mărieş, Vlase s.c.l", a continuat Antonie Popescu.
Un exemplu de bună practică de la CEDO: Judecătorul numit din partea României la CEDO, dna Iulia Moţoc, a considerat că trebuie să se abţină din dosarele revoluţiei şi mineriadei după ce soţul dsale a fost numit ministru al Apărării în România iar Curtea a dispensat-o imediat de aceste dosare şi a desemnat un judecător ad-hoc, având în vedere implicarea Ministerului Apărării în evenimentele din 1989-1990.
"O problemă gravă va rămâne: aceea a magistraţilor care sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ori soţi ai ofiţerilor de informaţii sau structurilor din serviciile secrete care în România sunt militarizate! Demilitarizarea serviciilor secrete este o altă problemă a reformei abandonate în acest domeniu", a subliniat Antonie Popescu.