Navele de luptă americane continuă să provoace Rusia în Marea Neagră
alte articole
Distrugătorul american USS Porter a pătruns în Marea Neagră în această lună, atrăgând critici din partea Moscovei. Turcia şi România sunt aşteptate să facă apel pentru o prezenţă NATO mai consistentă în Marea Neagră la summitul alianţei din Varşovia de luna viitoare.
La bordul unui alt distrugător american, USS Mason, aflat în Mediterană, secretarul Marinei SUA, Ray Mabus, a declarat joi pentru Reuters că este treaba Marinei americane să descurajeze agresiunea şi să menţină deschise rutele maritime.
„Vom fi acolo. Vom descuraja. Acesta este principalul motiv pentru care suntem acolo – să descurajăm o potenţială agresiune”, a declarat Mabus despre situaţia din Marea Neagră.
Comentariile lui Mabus au avut loc la câteva zile după ce Rusia a criticat discuţiile NATO despre crearea unei forţe permanente în Marea Neagră.
„Dacă se va decide crearea unei forţe permanente, bineînţeles, aceasta va avea efect destabilizator deoarece aceasta nu este o mare NATO”, a declarat Andrei Kelin, oficial senior al Ministerului rus de Externe, fiind citat de agenţiile ruse de ştiri.
Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, are propria sa Flotă a Mării Negre în Sevastopol.
Summitul NATO are loc în condiţiile în care relaţiile dintre Rusia şi alianţa militară vestică sunt foarte tensionate datorită rolului Moscovei în criza din Ucraina şi Siria. În timp ce Rusia susţine că nu prezintă niciun pericol pentru alianţă, NATO susţine că măsurile luate în Marea Neagră şi estul Europei sunt pentru a contracara ceea ce consideră că ar fi o agresiune rusească tot mai mare.
Mabus a susţinut că SUA urmează regulile Convenţiei de la Montreux, care stipulează că ţările fără o linie de coastă în Marea Neagră nu pot să îşi păstreze navele de luptă acolo pentru mai mult de 21 de zile. În acelaşi timp, Turcia, România şi Bulgaria sunt ţări NATO situate în Bazinul Mării Negre.
Bulgaria părea joi să cedeze în faţa presiunii ruseşti. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că ţara sa nu se va alătura unei propuse flote a NATO în Marea Neagră deoarece aceasta ar trebui să fie un loc pentru vacanţe şi turişti şi nu război.
Un motiv în plus pentru escaladarea tensiunilor cu Moscova este şi amplasarea de către Marina SUA a două portavioane în Marea Mediterană înaintea summitului alianţei din Varşovia. Washingtonul susţine că doreşte să echilibreze amplificarea activităţilor militare ruseşti în Mediterană.