Prăjitura Negresa cu bezea - dorită şi nelipsită pe mesele de sărbători
alte articole
Blatul cu aromă de ciocolată, moale şi pufos alături de bezeaua care ţi se topeşte în gură, vă vor face să trăiţi o experienţă culinară de neuitat.
Ingrediente pentru blat:
5 gălbenuşuri,
200 g zahăr,
120 g unt sau untură la temperatura camerei,
200 ml lapte la temperatura camerei,
200 g faină,
5 linguri de cacao.
1 plic de praf de copt,
1 plic de zahăr vanilat sau o fiolă de vanilie
Ingrediente pentru bezea:
5 albuşuri,
200 g zahăr,
ciocolată pentru ras deasupra sau bombonele de ciocolată
Modul de preparare:
Cuptorul se încinge la 180 C. Tava de copt (de dimensiunea 23X33 cm) se unge cu un strat foarte subţire de grăsime, apoi se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt crestată la colţuri pentru a se putea mula perfect pe pereţii tăvii.
Se începe cu separarea albuşurilor de gălbenuşuri.
Într-un vas de mărime mijlocie se freacă gălbenuşurile cu zahărul, până ce culoarea gălbenuşurilor devine mai deschisă iar compoziţia creşte în volum.
Se adaugă pe rând câte o bucăţică de unt, până când acesta se încorporează în compoziţie. Dacă se pune tot untul deodată, compoziţia se poate tăia, iar blatul nu va mai fi aşa pufos.
Separat, într-un alt vas se cerne făina şi cacao, apoi se adaugă praful de copt, vanilia şi se amestecă bine.
În vasul cu gălbenuşurile se adaugă pe rând laptele şi amestecul de făină, amestecând cu mişcări circulare, de sus în jos, până când acestea se omogenizează şi are consistenţa unei paste groase.
Aluatul se toarnă în tava tapetată, se întinde uniform şi se dă la cuptor pentru 20 de minute.
Se pune pe foc un vas cu apă pentru Bain-Marie. Vasul se ţine acoperit, pentru că un mediu cu vapori poate face ca spuma sa nu se întărească suficient.
Între timp se bat albuşurile spumă, iar când spuma s-a întărit bine se pune pe rând câte o lingură de zahăr. Spuma se bate în continuare până când se adaugă tot zahărul.
Spuma se pune apoi pe aburi având grijă să se reducă focul spre minim, pentru a preveni clocotirea apei. Este gata când pe marginea castronului începe să se întărească uşor (începe să se prindă puţin de pe pereţii vasului).
După cele 20 minute se scoate blatul din cuptor şi se verifică. Chiar dacă pare umed la suprafaţă, acesta nu trebuie să mai fie lichid, şi nu va tremura când tava se mişcă.
Dacă s-a întărit suficient, se întinde spuma în strat uniform şi se continuă coacerea, reducând temperatura cuptorului la 160 C. Spuma va fi densă şi va rămâne albă şi fără pojghiţă pe deasupra. Lăsaţi prăjitura să se coacă încă 10 minute, după care se scoate din cuptor.
Cât prăjitura este caldă încă, se rade ciocolată pe deasupra. Se lasă în tavă deoparte să se răcească, apoi se porţionează folosind un cuţit cu lama umezită în apă călduţă.
Vă dorim poftă mare!