Tort aniversar cu lămâie şi fistic

Tortul de lămâie este una din reţetele clasice romaneşti tradiţionale care ne-a îndulcit multora dintre noi copilăria. Fisticul pralinat dă tortului o notă de eleganţă şi un gust minunat cremei de unt. Ingrediente: Pentru un blat 12 ouă, 12 linguri de zahăr, 60 g unt, 12 linguri de faină, 1 praf de copt, coaja rasă de la o lămâie,
Maria Matyiku
18.02.2014

Tortul de lămâie este una din reţetele clasice romaneşti tradiţionale care ne-a îndulcit multora dintre noi copilăria. Fisticul pralinat dă tortului o notă de eleganţă şi un gust minunat cremei de unt.

Ingrediente:

Pentru un blat

12 ouă,
12 linguri de zahăr,
60 g unt,
12 linguri de faină,
1 praf de copt,
coaja rasă de la o lămâie,

Pentru ornat

100 g fistic măcinat
Bombonele colorate,
50 g ciocolată albă topită
o linguriţă de unt
o lingură de frişcă
câteva picături de colorant alimentar

Pentru sirop

500 ml de apă,
200 gr de zahăr

Pentru cremă

4 gălbenuşuri,
200 g zahăr pudră,
8 linguri de suc de lămâie (sucul de la o lămâie),
coaja rasă de la o lămâie,
250 g unt,
250 g frişcă lichidă,
100 g fistic măcinat

Modul de preparare:

Pentru prepararea blatului se separă albuşurile de gălbenuşuri; gălbenuşurile se freacă cu zahărul, apoi se adaugă treptat untul moale amestecându-se până ce se omogenizează. Albuşurile se bat spumă. Când spuma e tare, se adaugă treptat în pasta de gălbenuşuri amestecând cu o lingură de lemn, cu mişcări de sus în jos, alternând cu adăugarea în ploaie, a fainei amestecate cu un pliculeţ de praf de copt. Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie cerată.

Blatul se pune la cuptor (încins în prealabil la 180 C) şi se coace circa 30 de minute, până când se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

După ce s-a copt (se poate verifica folosind testul cu scobitoarea), scoateţi blatul de la cuptor şi-l lăsaţi deoparte să se răcească complet.

Între timp se prepară siropul folosit la însiroparea blatului. Într-o crăticioară, se pune la topit zahărul împreună cu o lingură de apă. Când zahărul este de culoare aurie se stinge cu restul de apă. După ce zahărul s-a topit, se ia siropul de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.

Fisticul se pune într-o tavă la cuptor cam 15 minute, se scoate şi se lasă să se răcească apoi se macină.

Pentru prepararea cremei se foloseşte metoda Bain Marie. Gălbenuşurile se pun într-un castron sau oală metalică cu pereţi joşi şi se amestecă cu zahărul şi sucul de lămâie. Vasul cu compoziţia de cremă se pune deasupra unui alt vas umplut cu apă clocotită, sprijinindu-l cu marginile pe gura acestuia, ca un capac. Nivelul apei din vas trebuie să fie cu 2-3 cm sub castron. Pe aburi, compoziţia nu se înfierbântă până la puntul de fierbere, iar gălbenuşurile de ou îngroaşă lichidul fierbinte. Se amestecă timp de 10 minute, amestecând repede, până când compoziţia va ajunge la consistenţa unei smântâni lichide.

Se lasă deoparte, până când se răceşte la temperatura camerei, apoi se adaugă untul şi coajă de lămâie, amestecându-se în continuare până când crema devine spumoasă. Se adaugă apoi pe rând câte puţin din frişca lichidă, amestecând până când toată cantitatea de frişcă este încorporată.

Crema se împarte în 2 părţi: o parte va fi folosită la umplut, iar cu cea din urmă se va îmbrăca tortul. În prima parte se adaugă jumătate din fisticul măcinat şi se amestecă până când se încorporează.

Pe suportul pe care se asamblează tortul se întinde hârtie cerată atât cât să cuprindă cele două blaturi lipite şi să rămână o margine de 4-5 cm de jur împrejur pe toate părţile.

Se taie blaturile în două straturi pe lungime. Se aşează părţile de jos ale blaturilor, lipite unul de celălalt pe latura mare, apoi se însiropează cu sirop de zahăr ars. Se întinde uniform jumătate din crema de fistic cu lămâie. Se însiropează părţile rămase de blat şi se aşează peste cremă.

Îmbrăcaţi tortul cu restul de cremă pe deasupra şi lateral. Pe părţile laterale ale tortului,se presară fistic măcinat. O parte din fistic va cădea pe hârtia cerată. Ridicaţi uşor hârtia spre prăjitura, ajutând astfel să se lipească pe părţile laterale fisticul căzut pe margine. Pe deasupra se ornează bombonele.

Pentru scris,se foloseşte ciocolată topită în care se presară câteva picături de colorant roşu.

Într-un vas ce se pune pe aburi (vezi metoda Bain Marie prezentată mai sus) se pune la topit ciocolată albă tăiată în bucăţi. Când apa din vasul de jos începe să fiarbă, se ia de pe foc. Se adaugă untul, frişca şi câteva picături de colorant alimentar, amestecându-se până când se încorporează. Se lasă deoparte să se răcească puţin, atât cât ciocolata să rămână fluidă.

Cu ajutorul unei scobitori, scrieţi textul pe care-l doriţi. Folosind un dispozitiv de ornat cu deschidere circulară foarte fină, turnaţi linii fine de ciocolată colorată, peste literele înscrise.

Vă dorim să-l savuraţi cu plăcere alături de cei dragi vouă. Poftă bună!

Notă:
Cantităţile de mai sus sunt pentru o tavă de dimensiunea de 33X23X5 cm. Pentru un tort dublu, similar cu cel din imagine, se fac două blaturi din câte 12 ouă fiecare, iar cantităţile de la ingredientele de sirop şi cremă se dublează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor