Portul lui Mazăre. Cum a degenerat în acuzaţii discuţia dintre edil şi sindicaliştii din Portul Constanţa
alte articole
Discuţia dintre primarul Radu Mazăre şi sindicaliştii din Portul Constanţa, care protestau împotriva deciziei premierului Victor Ponta de a-i ceda portul edilului, nu a dat niciun rezultat, ba din contră, cele două părţi s-au acuzat reciproc. În timp ce Mazăre i-a acuzat pe sindicalişti că, de fapt, apără interesele milionarilor din port, aceştia l-au acuzat pe edil că i-a forţat pe constănţeni să semneze că sunt de acord cu transferul de acţiuni de la stat către Consiliul Local Constanţa, relatează Mediafax.
Aproximativ 300 de sindicalişti au protestat luni, în faţa Portului Constanţa, faţă de decizia premierului, liderii de sindicat anunţând că angajaţii din port vor întrerupe lucrul trei zile la rând, timp de două ore. Ulterior, delegaţia Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a prezentat la la sediul Prefecturii Constanţa unde au discutat cu primarul Radu Mazăre despre transferul unui nou pachet de acţiuni către Consiliul Local Constanţa.
În prezent, Portul Constanţa, catalogat drept o infrastructură strategică şi de interes naţional, este administrat de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa.
Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, premierul Victor Ponta vrea să transfere 13% din acţiunile statului către Primăria Constanţa, ceea ce înseamnă că Radu Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%, lucru considerat interzis de legislaţia în vigoare, care prevede că nu se poate face transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar.
Premierul Ponta a anunţat săptămâna trecută că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul, ceea ce ar însemna că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 32%, iar Consiliul Local Constanţa va deveni atunci acţionar majoritar cu 33%, iar deciziile vor fi luate atunci după cum doreşte edilul Constanţei.
Fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, s-a opus intenţiei premierului Ponta de a ceda Portul.
Schimbul de replici Mazăre-sindicalişti
Radu Mazăre le-a transmis sindicaliştilor că, în opinia lui, Portul Constanţa nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit în ultimii 24 de ani şi s-a declarat totodată surprins de faptul că sindicaliştii au decis să protesteze.
"Sunt surprins că aţi iniţiat o acţiune de protest împotriva transferului de acţiuni către Primărie pentru că, în opinia mea, în ultimii 24 de ani portul nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit să se dezvolte. Dacă facem o plimbare prin port şi prin Mamaia constatăm că este o diferenţă enormă de investiţii, dezvoltare, locuri de muncă nou create. Aveţi temerea că rămâneţi fără locuri de muncă, dar interesul nostru este să creştem locurile de muncă şi investiţiile în port", a declarat Mazăre.
Edilul a subliniat că până acum administraţia locală nu a avut niciun cuvânt de spus în port de când a primit 20% din acţiuni în 2008, adăugând că deciziile au fost luate de Ministerul Transporturilor.
"Nu am avut niciun cuvânt în port de când avem 20%. Deciziile au fost luate de către Ministerul Transporturilor şi deciziile nu au fost cele mai fericite. Portul trebuia să duduie, ca staţiunea Mamaia, unde locurile de muncă au crescut de trei ori şi unde se văd investiţii de la Primărie, fonduri europene, dar şi private. În port a scăzut numărul de investiţii, în Mamaia a crescut. În 2000, când am devenit primar, erau 10.000-12.000 de angajaţi în Mamaia în timpul sezonului, acum sunt 30.000", a afirmat Mazăre.
Primarul Constanţei a susţinut că nu este de acord cum modul în care au fost gestionate lucrurile în port, argumentând că unii investitori au fost avantajaţi printr-un nivel redus al chiriilor, care a fost stabilit printr-o Ordonanţă de Urgenţă, cât şi prin contracte de concesiune pe 50 de ani. În prezent însă, noii investitori pot încheia contracte numai pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă zece ani.
Pe de cealaltă parte, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a catalogat discursul edilului drept unul „frumos, dar politic” şi a subliniat că Portul Constanţa şi staţiunea Mamaia nu au nimic în comun.
„Amestecăm Mamaia cu portul, sunt chestiuni opuse, nu au nimic în comun. Exploatarea portuară e una complexă, pe care puţini o înţeleg. Ce poate face o administraţie portuară pentru operatori este să le creeze facilităţi şi le pot scădea tarifele de operare a navelor. Portul Constanţa este unul dintre cele mai scumpe porturi (...) Nu vom ceda, comunitatea portuară doreşte ca statul să rămână acţionar majoritar cu 50 la sută plus unu din acţiuni, restul faceţi ce vreţi cu ele. Portul este obiectiv strategic naţional”, a precizat Mircea Burlacu.
În replică, Mazăre a precizat: „Nu am spus că activitatea turistică este la fel cu cea portuară. Când am preluat eu Mamaia era prăfuită, acum a ajuns un exemplu în România şi Europa. Investiţiile private în Mamaia sunt de zece ori mai mari decât în port”.
Primarul a amintit că trecerea portului în administrarea locală a reprezentat una dintre promisiunile USL în campania din 2012, iar el are de gând să o respecte.
Momentul culminant în care au degenerat discuţiile a fost acela când Mazăre le-a prezentat sindicaliştilor dosarele care conţineau aproximativ 45.000 de semnături de la locuitorii din Constanţa care sunt de acord cu transferul.
"Dumneavoastră aţi fost 300 astăzi la protest, aici sunt 45.000 de semnături şi încă 15.000 sunt pe drum să le aducă, sunt deja semnate”, a precizat Mazăre.
La rândul său, Mircea Burlacu l-a acuzat pe Mazăre că i-a forţat pe constănţeni să semneze petiţiile: „Cum au fost semnate ? Forţând oamenii să le semneze prin pachete şi astea. Vă rog, nu cu argumente din astea că au semnat oamenii cu asociaţiile de bloc, umblând din scară în scară”.
„Văd că mă certaţi. Eu nu v-am întrerupt. Sunteţi… şi tonul ridicat…, eu nu am venit aici să mă certaţi. Cred că obiectivul dumneavoastră este să-i apăraţi pe cei care vă plătesc”, i-a răspuns prompt Mazăre liderului de sindicat pe care l-a acuzat că devine „obraznic”.
Mazăre a propus să fie organizat referendum local pe această temă, după ce liderul de sindicat propusese un referendum naţional.
Discuţia cu jurnaliştii
Radu Mazăre le-a explicat jurnaliştilor că sindicaliştii au venit „montaţi” la întâlnirea de la Prefectură, subliniind că aceştia apără interesele oamenilor de afaceri din port care se opun transferului de acţiuni. Edilul a menţionat că sindicaliştii aveau „aceeaşi încrâncenare pe care o are şi Băsescu atunci când vorbeşte despre Portul Constanţa”.
Mazăre a mai susţinut că nu toţi operatorii din port se opun, ci doar cei care nu au „conexiuni la nivelul cel mai înalt în România” nu au nimic împotrivă. Edilul a mai adăugat că, în opinia lui, nu vede nicio problemă în faptul că municipalitatea a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru a afla dacă locuitorii din Constanţa sunt de acord cu transferul acţiunilor la Consiliul Local, având în vedre ca şi ei vor beneficia de pe urma acestui lucru. Constănţenii sunt întrebaţi dacă vor ca municipalitatea să mai primească un pachet de acţiuni la Portul Constanţa şi dacă sunt de acord ca fondurile care ar urma sa revină oraşului să fie folosite pentru mărirea subvenţiei la încălzire.
Campania lui Mazăre se desfăşoară în mai multe zone din oraş, inclusiv în cartierele în care persoanele nevoiaşe şi bătrânii cu pensii mici primesc pachete de la Primărie, dar şi prin asociaţiile de locatari şi proprietari.
După întâlnire, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a anunţat că având în vedere că nu s-a ajuns la niciun rezultat, sindicaliştii vor continua protestele, marţi şi miercuri şi le vor relua săptămâna viitoare. Acesta a declarat, de asemenea, că va fi organizat un miting de amploare în faţa Primăriei Constanţa, la care ar putea lua parte circa 5.000 de oameni, şi că se pune inclusiv problema opririi lucrului în port, în cazul în care Guvernul Ponta nu va reveni asupra deciziei.
Mazăre: Ce m-ar fi împiedicat dacă doream să am o afacere în port? Nu sunt ai noştri la guvern?
Întrebat dacă are vreun interes în Portul Constanţa, Radu Mazăre a replicat că dacă ar fi vrut să aibă vreo afacere în port nu l-ar fi putut împiedica nimeni, în condiţiile în care PSD este la guvernare.
"Puteţi să mă suspectaţi de orice, inclusiv că merg pe tocuri. Dacă doream să am o afacere în port, ce m-ar fi împiedicat să o fac, mai ales acum? Nu sunt prieten cu Şova, nu sunt ai noştri la guvern? Că aşa se fac afacerile în port, când sunt ai noştri la guvern”, a declarat Radu Mazăre, adăugând că nu a avut, nu are şi nu va avea afaceri personale în port.