Mizele europarlamentarelor şi alegerile prezidenţiale

Politicieni-candidaţi ne zâmbesc de pe toate gardurile. Bannere mari flutură pe stâlpi şi ne acoperă de sloganuri care dintre care mai ridicole. E campanie, deşi nimeni nu explică de ce sunt importante alegerile europene şi de ce ar trebui românii să iasă la vot. Sau de ce şi de cine trebuie apărată România.
Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
19.05.2014

Politicieni-candidaţi ne zâmbesc de pe toate gardurile. Bannere mari flutură pe stâlpi şi ne acoperă de sloganuri care dintre care mai ridicole. E campanie, deşi nimeni nu explică de ce sunt importante alegerile europene şi de ce ar trebui românii să iasă la vot. Sau de ce şi de cine trebuie apărată România.

La o analiză rapidă a mesajelor şi sloganurilor de campanie, observăm că PSD vrea o ”Românie puternică în Europa” şi îşi propune să apere România în Parlamentul European. La fel şi PNŢCD are laitmotivul obsesiv ”Apărăm România! Credinţă, Muncă, Demnitate, Lege, Bunăstare, Acasă”. Prin urmare există o ameninţare. Europa şi UE sunt un pericol de care trebuie să ne protejeze aceste partide atât de preocupate de binele cetăţenilor odată la patru ani.

În cazul PSD, putem să bănuim despre ce este vorba. Încă din vara lui 2012 când a avut loc lovitura de stat a USL, PSD şi PNL s-au transformat în campionii retoricii virulente anti-UE. I-au atacat pe Merkel, pe Barroso, pe Macovei, pe Reding, pe toţi care stricau în opinia lor imaginea României şi erau nedrepţi cu ei. Antonescu şi Ponta au descoperit atunci că ”România nu este o colonie” şi au pozat în naţionaliştii supăraţi care pot oricând să se supere şi să reorienteze ţara către alte spaţii cu care empatizau, precum Rusia sau China.

Prin atacurile constante ale PSD la adresa justiţiei, Marţea neagră, Forumul româno-chinez ţinut cu mare fast la Bucureşti, Ponta şi partidul său au demonstrat că sunt împotriva valorilor europene precum independenţa justiţiei şi statul de drept, astfel încât mesajul implicit ”Apărăm România de Europa” poate fi înţeles că un apel la continuitate – un fel de ”Continuăm împreună” – vechiul slogan al lui Adrian Năstase.

Mai problematic este însă mesajul cu ”Suntem mândri că suntem români”. Sloganul ar fi putut să sune mai firesc ”Mândri că suntem corupţi sau baroni”. Domnul premier Victor Viorel Ponta s-a arătat mândru că are colegi de partid, baroni precum Dragnea, Mazăre, Duicu şi toţi ceilalţi. ”Ştiu că e o perioadă în care o întreagă propagandă lucrează împotriva dumneavoastră. Trebuia să vă aşteptaţi la aşa ceva, pentru ca dumneavoastră sunteţi votaţi, aveţi încrederea cetăţenilor, pentru că nu puteţi fi bătuţi la vot altfel şi atunci evident că un aparat care vă invidiază şi care vă detestă va lucra împotriva dumneavoastră, însă vreau să ştiţi că pe Guvern vă puteţi baza, pe mine, personal”, a afirmat premierul. El a mai făcut o paralelă nefericită între baronii-martiri şi cei care au căzut în 1989 pentru libertate. Revoltător.

A fi mândru că eşti român înseamnă patriotism, ori promovarea şi susţinerea penalilor care căpuşează de ani de zile România dovedeşte exact contrariul. E mai credibil Vadim cu mesajul acesta patriotard-rudimentar, decât domnul Ponta care ne arată în fiecare zi cât îi pasă de România. Ultimul episod – plimbarea în barca sinistraţilor alături de Dragnea – este revelator pentru respectul liderului PSD faţă de oameni.

Revenind la PNŢCD – credinţa, demnitatea şi munca trebuie apărate, dar de cine? De UE? Sau ameninţarea este clasa politică internă, care are răspunderea pentru tinerii care nu-şi găsesc loc de muncă şi sunt forţaţi să plece în străinătate şi pentru umilirea şi sărăcirea românilor? Din nou nu se indică care este pericolul de care ne vor apăra.

Mai mult, aceleaşi partide ne anunţă că învie şi trăiesc pentru noi: Sloganul ”USL trăieşte” este menit să mai rupă nişte voturi de la liberali din categoria alegătorilor care încă mai cred în USL, pentru PSD.

”Renaştem pentru România ta” în cazul PNŢCD poate fi interpretat ca încercarea continuă a unui partid care tot nu reuşeşte să redevină ce a fost.

Udrea, Antonescu şi Ponta se testează pentru prezidenţiale apărând ca giranţi ai candidaţilor la europarlamentare pe toate panourile. Aceasta este miza principală a europarlamentarelor. Nu este vorba despre viziunea candidaţilor despre viitorul Europei, nici despre diferenţa că unii susţin mai mult Europa, iar alţii mai puţin.

Mesajele ridicole continuă şi invers. PNL-istii sunt EuroCampionii, în frunte cu Crin Antonescu, care a fost în 2012 eurocampionul atacurilor isterice şi anti-europene împotriva lui Merkel şi Barroso, reacţii total iresponsabile pentru un preşedinte al Senatului. El apare acum ca lider al echipei de aur cu Klaus Johannis, eterna imagine.

Pe aceeaşi linie pro-europeană, cam lipsită de inspiraţie, se situează şi mesajul PDL ”Europa în fiecare casă”. Adică ce înseamnă asta? Se face referire la Mai multă Europa? Susţine PDL federalizarea şi trecerea la Statele Unite ale Europei sau este doar un slogan ieftin? Se ştie că legislaţia care se adoptă la nivel european are efecte directe în plan naţional şi că tot ce se întâmplă la Bruxelles ne afectează. Prin urmare, Europa este de mult în fiecare casă, în acest sens.

În cazul Monicăi Macovei, democrat-liberalii au avut ce adăuga – ea chiar a luptat şi a făcut ceva concret ”împotriva corupţiei” şi implicit ”împotriva sărăciei”, cum spune sloganul, – de pildă directiva de confiscare a averilor obţinute ilicit. Pentru restul candidaţilor însă, nu s-a putut găsi altceva decât ”Europa în fiecare casă”.

Mergând mai departe, Mişcarea Populară vrea să ridice România. Până unde? De unde? Întrebările rămân fără răspuns. Importantă este imaginea cu Udrea vârf de lance şi ceilalţi candidaţi în spatele ei, în blugi, ca şi cum tocmai ar fi ieşit de la o discotecă de sat. Mesajul poate fi că PMP vrea s-o facă pe Udrea candidat la preşedinţie şi testează terenul.

În concluzie, putem spune că Udrea, Antonescu şi Ponta se testează pentru prezidenţiale apărând ca giranţi ai candidaţilor la europarlamentare pe toate panourile. Aceasta este miza principală a europarlamentarelor. Nu este vorba despre viziunea candidaţilor faţă de viitorul Europei, nici despre diferenţa că unii susţin mai mult Europa, iar alţii mai puţin. Apropos Martin Schulz, candidatul socialiştilor susţinea că ”nu vom avea niciodată Statele Unite ale Europei. Cred cu tărie că tot ce se poate rezolva mai bine la nivel local, regional sau naţional, ar trebui făcut la nivel local, regional sau naţional. Nu vreau ca Europa să facă totul”.

Şi mai interesant, programul său nu diferă prea mult de cel al candidatului PPE pentru CE, Jean Claude Juncker. Deci pentru ce să votăm partide fără idei, fără oferte, care nu vor decât să testeze candidaţi la prezidenţiale? Încă o întrebare fără răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor