Antonescu: Ne-am opus de la început oferirii Portului clanului roşu de la Constanţa condus de Mazăre

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele Crin Antonescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că liberalii s-a opus de la început descentralizării Portului Constanţa şi oferirii acestuia „clanului roşu de la Constanţa, clanului pesedist constănţean”, condus de edilul Radu Mazăre.

„Legat de Portul Constanţa, noi am spus foarte clar poziţia noastră de când eram împreună la guvernare. Revin acum, pentru că subiectul pare să fie de actualitate, să precizez următoarele lucruri: În timpul guvernării USL, deci în vremea în care aveam Guvern PSD- PNL, PNL s-a opus categoric şi ca atare a reuşit să împiedice cedarea Portului Constanţa către Clanul Mazăre. Cine nu ştie poate să verifice arhivele de ştiri, că atunci când s-a discutat legea descentralizării, noi am împiedicat trimiterea porturilor, inclusiv a Portului Constanţa către autorităţile locale. Ministrul Ramona Mănescu s-a opus. Am fost de faţă la o discuţie pe care am purtat-o împreună cu doamna Mănescu cu primul-ministru Ponta şi cu vicepremierul Dragnea, discuţie destul de dură, în care dânşii au făcut presiuni pentru problema porturilor în principal, însă ministrul nostru s-a opus şi eu am susţinut demersul ministrului nostru. În consecinţă Portul nu a fost dat domnului Mazăre, că despre asta vorbim”, a declarat Crin Antonescu, după ce anterior premierul Ponta declara că liderul liberal fusese de acord cu transferul.

Fostul ministru liberal al Transporturilor Ramona Mănescu s-a opus constant descentralizării Portului Constanţa, pe motiv că este obiectiv strategic şi de interes naţional, şi acuzând totodată că Mazăre nu are resursele financiare pentru a susţine investiţiile în port. Însă, odată cu plecarea liberalilor de la guvernare, lucrurile urmează să se schimbe, după cum au anunţat ministrul Dan Şova şi premierul Victor Ponta.

În prezent Portul Constanţa, catalogat drept o infrastructură strategică şi de interes naţional, este administrat de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa.

Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, premierul Victor Ponta vrea să transfere 13% din acţiunile statului către primăria Constanţa, ceea ce înseamnă că Radu Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%, lucru considerat interzis de legislaţia în vigoare, care prevede că nu se poate face transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar. Premierul Ponta a anunţat săptămâna trecută că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul, ceea ce ar însemna că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 32%, iar Primăria Constanţa va deveni atunci acţionar majoritar cu 33%.

„Astăzi vedem eforturile cuplului Ponta-Şova de a eluda chiar prevederi constituţionale, de a încerca să reglementeze printr-o hotărâre de Guvern ceea ce nu poate fi reglementat decât printr-o lege şi de a sfida toate considerentele de ordin economic, de ordin social şi mai ales de ordin strategic, care fac de nediscutat această oferire a unui obiectiv strategic naţional al României în gestiunea aşa cum spuneam clanului roşu de la Constanţa, clanului pesedist constănţean”, a subliniat Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne