Nereguli la Radio România. Ovidiu Miculescu - acţionat în judecată de liderul sindical Adrian Moise [video]
alte articole
Vineri, 16 mai, la Tribunalul Bucureşti a avut loc primul termen în procesul intentat Societăţii Române de Radiodifuziune de către Adrian Valentin Moise, liderul Sindicatului Unit al Salariaţilor - Radio România (SRR) şi membru în Consiliul de Administraţie al SRR.
Adrian Moise a acţionat în judecată societatea naţională de Radio, condusă de Ovidiu Miculescu, reclamând desfacerea ilegală şi abuzivă a contractului individual de muncă în urmă cu aproape 400 de zile. Acţiunea sa a fost depusă în data de 16 mai 2013 şi a fost tergiversată timp de un an, deşi legea prevede că termenele pentru asemenea cazuri se acordă, cu celeritate, în maxim 10 zile.
Instanţa nu s-a pronunţat astăzi ci a fixat un nou termen, la data de 13 iunie a.c., după ce a respins cererea avocaţilor SRR de a mai accepta doi martori în proces.
Cazul Adrian Moise
În aprilie 2013, conducerea SRR a pornit o avalanşă de măsuri represive împotriva lui Adrian Moise, după ce acesta şi sindicatul condus de el au protestat împotriva măsurii de a reduce salariile cu 25% şi au sesizat ANI în legătură cu o posibilă situaţie de incompatibilitate a Preşedintelui-Director General Miculescu. Urmare a sesizării făcute la iniţiativa lui Moise, ANI l-a declarat în luna octombrie incompatibil pe Miculescu, pe motiv că a deţinut simultan, în perioada 29 iunie 2010 – 4 iulie 2012, funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR şi pe cea de manager în cadrul Societăţii Române de Radiocomunicaţii.
De altfel, conform MediaSind, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit în 2011 că actualul PDG al SRR a avut un angajament de colaborare cu Securitatea, sub numele de cod „Adrian”, prin care avea ca misiune „apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participă la activităţi protocolare." Cu alte cuvinte, misiunea de a îşi da colegii jurnalişti în gât.
"Din momentul respectiv a luat foc şi a zis, mi-au povestit colegii care l-au auzit: 'cu orice chip eu îl dau afară pe Moise.' Şi atunci a construit nişte hârtii, eşafodaje, documente... M-au chemat într-o cercetare pe 10 martie, pe 15 a fost cercetarea care a durat 8 ore, nu a contat ce am spus în apărarea mea şi în 2 - 3 zile am fost dat afară, deşi în 24 de ani de muncă la radio nu am avut niciodată nicio abatere disciplinară." a relatat Dl Moise într-un interviu acordat Epoch Times.
Necazurile nu s-au oprit aici. În luna aprilie, sediul sindicatului condus de Moise, aflat în clădirea SRR, a fost spart şi conform FRJ MediaSind, au fost sustrase documente şi bunuri ale organizaţiei.
SRR a recunoscut că a spart sediul sindicatului şi a accesat documentele organizaţiei, susţinând însă că acţiunea sa a fost legală: „urmare a rezilierii contractului său individual de muncă, domnul Adrian Moise a avut obligaţia legală de a preda toate documentele legate de locul de muncă, dar el a plecat din sediul radioului public fără a se conforma acestei obligaţii. Ca urmare, un comitet a fost numit şi a făcut inventarul documentelor în biroul domnului Moise şi le-a depozitat în conformitate cu legislaţia”.
Pe 19 august, lui Moise i s-a interzis accesul în sediul SRR, deşi era şi este încă membru al CA iar şicanele au continuat fără oprire de atunci. Angajaţii SRR au fost ameninţaţi să se retragă din sindicatul condus de Moise şi multe dintre drepturile pe care liderul sindical le câştigase pentru colegi, s-au pierdut.
În consecinţă, lui Adrian Moise nu i-a rămas altă soluţie decât să-şi caute dreptatea în instanţă, unde cere să fie repus în drepturi, ca salariat al instituţiei şi să i se ceară scuze public pentru nedreptăţile ce i s-au făcut, pentru hărţuire, abuzuri şi acuzaţii nefondate ce i s-au adus.
Părţile în proces:
Adrian Valentin Moise
Adrian Moise lucrează în Radio din anul 1990 şi a devenit lider sindical în 1993. În 1998 a reuşit performanţa de a uni sindicatele din Radio din toată ţara şi Bucureşti, formând Federaţia Sindicatelor din SRR (FSSRR), pentru a lupta mai eficient pentru apărarea drepturilor membrilor de sindicat.
În 1999, la cererea colegilor săi a candidat la un post în Consiliul de Administraţie a SRR, pentru a îi putea ajuta şi din postura de reprezentant ales al salariaţilor, nu doar de lider sindical. A fost ales (prin vot secret) şi este membru al CA şi acum, aflându-se înspre finele celui de al treilea mandat. În 2004, a reuşit, împreună cu alţi colegi din mass media să înfiinţeze Uniunea Sindicală MediaSind, actuala Federaţie Sindicală a Jurnaliştilor MediaSind, negociind primul contract colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media, care a avizat drepturi pentru toţi salariaţii din domeniu. În anul următor, sindicatul a reuşit "să prindă" codul deontologic al jurnaliştilor ca anexă la acest contract, acesta fiind publicat în Monitorul Oficial, căpătând astfel caracter de act normativ. De asemenea, MediaSind a reuşit să prindă ca anexă la contract şi "clauza de conştiinţă" care (cel puţin teoretic) le permite jurnaliştilor ca atunci când patronii le cer să semneze sau să facă ceva împotriva conştiinţei lor, să poată aplica Clauza de Conştiinţă fără să aibă parte de repercursiuni din partea angajatorului.
De-a lungul anilor, Adrian Moise a constatat că numirile în fruntea instituţiei se fac pe criterii politice, în sistem clientelar, nu pe baza unor criterii de competenţă managerială. A început să aibă necazuri încă din 2011, când s-a contrat pe teme de buget cu preşedintele director general de la vremea respectivă, András István Demeter, numit în funcţie, pe baza unui algoritm politic, de către UDMR.
Ovidiu Miculescu, preşedinte SRR
Moise se "luptă" în instanţă nu cu SRR-ul, ci cu Ovidiu Miculescu şi cu sistemul numirilor clientelare pe post care se practică la SRR.
Soţia lui Ovidiu Miculescu este Simona Miculescu, ambasadorul României la ONU, a cărei carieră a fost propulsată în anii 2000-2004 de părintele PSD-ului, Ion Iliescu. În aceeaşi perioadă, soţul său, Ovidiu, îl servea cu credinţă pe Adrian Năstase, atotputernicul premier PSD.
Miculescu s-a bucurat şi de încrederea lui Dan Voiculescu, un alt colaborator al fostei Securităţi conform CNSAS, fiind numit până în 1996, şef al Biroului Antena 1 la Washington DC. Ulterior, până în 1998, a fost director executiv al postului ante-menţionat.
Costurile cu avocaţii vor fi suportate de SRR, respectiv de către românii ce plătesc taxa radio-tv.
Mai multe informaţii despre păţaniile lui Adrian Moise, despre proces, despre neregulile de la SRR puteţi afla urmărind interviul cu dl Moise pe pagina originală a Epoch Times şi accesând blogul sindicatului, http://susromania.wordpress.com/