Proteste spontane împotriva votării proiectului Legii Minelor
alte articole
La Cluj, la Alba Iulia şi în centrul Capitalei au loc marţi proteste spontane împotriva proiectului Legii Minelor, aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru votul final.
Protestul din Alba Iulia
Manifestanţii protestează împotriva votului final al legii pe care o numesc „legea vânzării României”. Aceştia susţin că dacă va fi votată, legea va permite derularea investiţiei RMGC la Roşia Montană.
Protestatarii care au protestat paşnic, fără scandări, sunt solidari cu situaţia din Pungeşti şi Roşia Montană. Tinerii au afişat mesaje cu „Opriţi Legea vânzării României”, „Solidaritate Roşia Montană, Pungeşti, Moşna”, „România de vânzare”, „Salvaţi Roşia Montană”, potrivit Adevărul.
Fiind vorba despre un protest spontan, fără autorizaţie, organizatorii au primit un avertisment verbal din partea jandarmilor.
”Persoanele care au protestat astăzi în faţa Prefecturii au fost avertizate, au fost prevenite ca acţiunea lor excede cadrului legal şi au fost îndrumate să respecte prevederile legale care reglementează adunările publice. Nu a fost aplicată nicio sancţiune pecuniară deoarece protestatarii au consimţit să fie parteneri de dialog, au înţeles că trebuie să respecte legea şi în scurt timp şi-au exprimat opţiunea de a înceta acţiunea de protest. În niciun moment nu au fost tensiuni între jandarmi şi protestatari”, a declarat Ovidiu Jurcoveţ, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba.
Protestul din Cluj
În Cluj, protestatarii care se opun proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, au intrat marţi dimineaţă în clădirea în care se află sediile mai multor partide - PSD, PNL şi PDL. Manifestanţii şi-au exprimat nemulţumirea împotriva Legii minelor, care ar putea da undă verde demarării proiectului minier de la Roşia Montană.
Mai multe persoane s-au strâns în faţa Prefecturii Cluj şi au cerut respingerea Legii minelor. Alături de aceştia se află şi soţia primarului Emil Boc, potrivit Mediafax.
Manifestanţii au blocat gangul de intrare în sediile PSD, PNL şi PDL din Cluj şi au oprit astfel accesul maşinilor, în timp ce mai multe persoane au pătruns în sediul PDL ocupând balconul, de unde scandează lozinci anti-guvernamentale.
În opinia protestatarilor, aprobarea legii ar reprezenta o "catastrofă". Aceştia au pancarte pe care scrie: "Deputat - trădător, verificaţi cum a votat", "Vrem natură, nu cianură", "Nu lăsa deputaţii să ucidă Roşia Montană", "Guvernul trădării", "Ponta şi ai lui, mincinoşii neamului" şi "Apusenii ceanuraţi-deputaţii blestemaţi".
Totodată, oamenii scandează "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Demisia" şi "Ponta, nu uita, asta nu e ţara ta".
"Există o prevedere în lege potrivit căreria orice român care deţine o proprietate şi descoperă să sub ea există un zăcământ, acel teren poate fi expropriat fără niciun drept al proprietarului de a se apăra", a declarat unul dintre protestatari, citat de Realitatea Cornel Vâlcu.
Protestatarii din Capitală intră în sediul Avocatului Poporului
Mai mulţi susţinători Roşia Montană au ajuns marţi la sediul Avocatului Poporului, cerând să vorbească cu reprezentantul instituţiei Anastasiu Crişu, căruia vor să îi ceară să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ.
Aceştia scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Nu capitulăm". În interiorul sediul Avocatului Poporului sunt circa 50 de protestatari, în ce timp pe trotuarul din faţa instituţiei sunt alţi 30 de manifestanţi.
La faţa locului au apărut echipajele de jandarmi şi poliţie.
O altă serie de protestatari sunt în faţa Parlamentului, unde îşi manifestă dezaprobarea faţă de Legea Minelor.
România a fost scena unui număr masiv de proteste care au vizat exploatarea auriferă pe bază de cianuri şi a gazelor de şist.