Pungeşti - România se transformă în stat poliţienesc - invitaţie la film

"Lăsaţi-ne să trăim aşa cum am trăit până acu, în sărăcia noastră, pe pământul nostru, neotrăvit! N-am cerut nimic de la nimeni, lăsaţi-ne aşa cum suntem!" spun ţăranii din Pungeşti, care trăiesc din plin bezna apusului de democraţie, după ce statul le-a nesocotit voinţa şi le-a vândut apa din fântâni.
Utilaje Chevron lucrând pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist, la Pungeşti. (Ioana Florea/Epoch Times)
Loredana Diacu
09.12.2013

"Lăsaţi-ne să trăim aşa cum am trăit până acu, în sărăcia noastră, pe pământul nostru, neotrăvit! N-am cerut nimic de la nimeni, lăsaţi-ne aşa cum suntem!" spun ţăranii din Pungeşti, care trăiesc din plin bezna apusului de democraţie, după ce statul le-a nesocotit voinţa şi le-a vândut apa din fântâni.

Joi, cu două zile înainte de răbufnirea revoltei de sâmbătă, când câteva sute de protestatari au smuls gardurile Chevron de la Siliştea-Pungeşti (mulţi dintre acele câteva sute de protestatari fiind, de fapt, oameni veniţi din alte părţi) reporterii Epoch Times au fost în comună pentru a vedea (şi filma) de ce, din ziua de 2 decembrie, oamenii din Pungeşti "tac".

De ce din ziua în care Chevron şi-a reînceput lucrările în zonă, vocile oamenilor din sat nu se mai aud decât pe facebook şi pe două trei portaluri mai curajoase de ştiri. Reporterii noştri au fost să audă plânsetele din spatele tăcerii oamenilor de la Pungeşti.

Era abia trecut de 4 dimineaţa, au povestit oamenii, când jandarmii au intrat la ei în sat. La vestea că "vine Chevronul", mai dătătoare de frisoane decât "vin tătarii" cândva, oamenii s-au trezit înspăimântaţi în beznă şi au dat fuga în câmp, sperând că lanţul lor uman va opri din nou, cum a mai făcut-o odată, înaintarea utilajelor Chevron.

Oamenii şi-au apărat satul stând în genunchi, cu mâinile goale, fără coase sau furci. Singurele arme "împotriva" înaintării explorării au fost funii şi lanţuri, pe care sătenii le-au folosit pentru a se lega unii de alţii, pentru ca jandarmii să nu reuşească să-i răzleţească de grup.

Reporterii noştri au stat de vorbă o zi întreagă cu "extremiştii" şi "neo-legionarii" din Pungeşti, cum îi denumesc aleşii ţării pe protestatari.

Au intervievat câteva persoane din "acel grup de 200 de oameni care se opun bunăstării de 20 de milioane de români" dacă ar fi să-l cităm pe Liviu Dragnea.

Mulţi dintre "extremiştii" pe care jandarmii au fost abilitaţi să îi "oprească fără complexe" (cităm din premierul Ponta), erau femei în vârstă, femei la vârsta senectuţii, femei pe care jandarmii le-au bătut. Unele dintre ele s-au dus dispuse chiar "să moară acolo", la intrarea în sat, numai să nu intre explorarea peste pământurile lor.

"Ne-au mânat ca pe animale. Ca pe oi!" este marea durere a oamenilor din Pungeşti, care au fost spulberaţi de jandarmi, luaţi pe sus cu forţa, bătuţi, agresaţi, ameninţaţi, amendaţi.

Trataţi ca animalele pe pământurile lor, în ţara lor, oamenii bătuţi oftează cu durere şi cer să fie lăsaţi să trăiască sau să moară liniştit.

Bătrânele din sat au văzut ce n-au mai văzut niciodată: strada stropită de sânge. Oameni bătuţi. Săteni amendaţi, doar pentru că scoteau piciorul afară din curte. Oameni terorizaţi de jandarmi.

Şi toate acestea într-un "stat de drept".

Jandarmii, la care bătrânele s-au uitat "ca la nişte copii, maică, cum or fi putut să dea în noi", nu ar fi dat în oameni dacă nu ar fi fost mandataţi să acţioneze, ca să-l cităm pe premierul Ponta "fără complexe" împotriva extremiştilor din Pungeşti.

Pe 2 decembrie, la o zi după Ziua Naţională, Zîna Domnitean a fost strânsă de gât la Pungeşti cu o eşarfă tricoloră.

La finele BPN al PSD din 2 decembrie, Ponta a declarat. "Nu acceptăm şi nu vom accepta ca douăzeci, treizeci, cinzeci, şaptezeci de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o societate privată, cei de la Chevron îşi păzesc o proprietate privată şi, dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară (…), tot la fel procedăm: trimiteam forţele statului ca să aplice legea”.

Desigur, premierul nu a menţionat nimic despre faptul că în statul de drept România, jandarmii au pus garduri pe o proprietate privată, fără încuviinţare. Jandarmii au intrat fără mandat de percheziţie în Tabăra de Rezistenţă de la Pungeşti, şi ea pe teren privat. Au făcut arestări. Percheziţii. Fără mandat. Fără a se legitima. Desigur, mandataţi de cineva.

Istoria se repetă. Ponta a mai adăugat că “toate acţiunile jandarmilor au fost 100% conform legii” şi i-a felicitat pentru acest lucru, aşacum predecesorul său, Ion Iliescu felicita minerii aduşi în Bucureşti să snopească studenţii "golani". Oare cât de legal a fost strânsă de gât cu tricolorul Zîna Domnitean, la Pungeşti?

Victor Ponta a mai spus pe 2 decembrie, că ideea ca România să fie independentă din punct de vedere energetic “este un proiect naţional atât de important încât, cu tot respectul pentru cei douăzeci, cinzeci, o sută de oameni mai înfierbântaţi, trebuie să aplicăm legea şi să vedem care este interesul naţional“.

Nu intrăm acum în dezbateri despre faptul că şi alte ţări ale lumii, în dorinţa de a fi independente energetic, exploatează gazele de şist. Atragem atenţia doar că nu o fac în zone locuite, nu la Vaslui, nu la Băile Felix, nu la Vama Veche, ci departe de locurile unde oamenii trăiesc şi locuiesc.

Va invităm, cu drag, la film! Poate fivizionat pe http://www.youtube.com/watch?v=VVMM_mPMb8g

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor