Agresarea jurnalistei Oana Moisil, o nouă palmă pe obrazul statului de drept
alte articole
Jurnalista Oana Moisil povesteşte pe pagina sa de Facebook că în ziua de 6 decembrie, zi de Moş Nicolae, a primit cadou o agresiune din partea jandarmilor, la ordinul SPP. Oana se afla în mulţimea care îl aştepta pe premier, cu intenţia de a îi pune, în calitate de jurnalist, două întrebări. În timp ce îşi croia drum prin mulţime, tânăra a fost oprită de jandarmi:
„Tu nu ai ce căuta aici” i-a zis "vigilent" un jandarm. Oana, care este jurnalist, a fost trasă de braţ în afara mulţimii. Un alt coleg i-a dat o mână de ajutor.
Jurnalista s-a lăsat la pământ "aşa cum se face când vrei să opui rezistenţă unui abuz" (cităm dintr-un articol scris de Oana pe acest subiect) şi a cerut explicaţii.
Nu i s-au dat. A fost târâtă printre picioarele unor preoţi şi tineri care strigau “Ponta, Ponta”, oameni care-i cereau demisia şi bătrâne care încurajau din privire acţiunea jandarmilor. Pe Oana, slujitorii Domnului (?!) au privit-o cu gravă dezaprobare, căci tulbură momentul solemn al inaugurării unui seminar construit pe un teren expropriat forţat de la foştii deţinători.
Trasă afară din mulţime, Oana a avut "onoarea" să schimbe câteva vorbe cu şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, Aurel Litan, care părea surprins şi şi-a întrebat subordonaţii de ce au luat-o pe Oana (mai mult sau mai puţin pe sus). "Am avut ordin de la SPP", i-a răspuns jandarmul care o scosese pe jurnalistă din mulţimea de privitori.
Finalmente, Oanei i s-a dat drumul şi a reuşit să îşi facă meseria de jurnalist. L-a întrebat pe premier cum se simte ştiind că, de Sfântul Nicolae, oamenii din Pungeşti suferă din cauza lui. A răspuns: „Nu e adevărat şi cred că trebuie să respectăm legea românească, peste tot şi pentru toată lumea.”
„Legea românească permite să izolaţi un sat cu ajutorul Jandarmeriei?” a mai întrebat Oana.
„Eu cred că dumneavoastră puteţi să mergeţi acum şi nu vă opreşte nimeni”, a răspuns imperturbabil premierul, după care a revenit la subiectul vizitei şi a menţionat ceva despre "valorile ortodoxismului", aceasta în timp ce se pregătea să inaugureze un campus teologic construit pe un teren expropriat în urmă cu 3 ani. Mai mult de trei sute de familii au fost mutate de autorităţi, în plină iarnă, lângă groapa de gunoi a oraşului, după ce pământul le-a fost expropriat, pentru ca Slujitorii Domnului (?) să poată inaugura un "sfânt" lăcaş.
Am vorbit la telefon astăzi cu Oana şi am întrebat-o de ce crede că i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat. De ce a fost tocmai ea cea extrasă de jandarmi din mulţimea în care se aflau atâţia alţi jurnalişti. Mi-a răspuns simplu „cred că din cauză că am participat (nu ca jurnalist, ci ca om) la mai multe proteste împotriva exploatărilor de la Roşia Montană şi a gazelor de şist la Pungeşti şi m-au "identificat" ca activist.”
Oana este a doua jurnalista agresată pe motiv de Roşia Montană (şi Pungeşti în subsidiar) la Cluj. Nu cu multă vreme în urmă, jurnalistului Mihai Goţiu i s-a întocmit dosar de cercetare penală sub acuzaţia de instigare publică. Jurnalistul fost chemat la Poliţia Municipiului Cluj-Napoca, la Biroul de Investigaţii Criminale şi acuzat „de instigare publică prevăzută şi pedepsită de art. 324 din Codul Penal”, pentru "vina" de a-şi fi lansat public, la Cluj, cartea "Afacerea Roşia Montană."
Tot la ordinul cuiva. SPP? Dar şi SPP-ul primeşte ordine de la cineva.
Am întrebat-o pe Oana dacă a mai avut parte de "incidente" şi înainte de vizita lui Ponta. Da, a mai avut, când la Cluj a venit Daniel Barbu, ministrul culturii, renumit şi el pentru poziţia pro-exploatări cu cianuri. Oana a vrut să intre la Prefectura Cluj unde Barbu urma sa ţină conferinţa de presă, dar nu i s-a permis. Nu avea acreditare specială, aşa i s-a spus. Alţi jurnalişti, în schimb, au intrat. Cu sau fără acreditare specială, Prefectura nu a avut probleme cu ei.
Înainte să i se comunice că nu are voie la conferinţa cu Ministrul Culturii, Oana a fost întrebată dacă nu cumva este "Oana Mizil, aia care manifestează pentru Roşia Montană şi Pungeşti?" Nu era Mizil, ci Moisil dar, da a fost la proteste contra Roşia Montană motiv pentru a fi mizil-ită din instituţiile statului de drept.
Poza de pe Facebook a Oanei înfăţişează o tânără subţirică, drăguţă, fără nimic agresiv. O fată înconjurată de jandarmi cu de două ori înălţimea şi greutatea ei.
Îmi reamintesc de colega noastră, Ioana Florea, o fată la fel de neagresivă ca Oana, scoasă pe uşa din dos de nişte vajnici băieţi de la SPP din curtea Universităţii, unde se dusese pentru a asista la o conferinţă. Ioana a fost scoasă din curtea unei instituţii publice tot sub pretextul unei acreditari lipsă, la fel ca Oana Moisil.
Escortarea colegei noastre de către SPP afară din curtea Universităţii a avut loc la doar câteva zile după ce jurnaliştilor noştri le-a fost interzis accesul în Parlament, pe durata vizitei premierului Chinei, Guvernul motivând că refuzul ar fi venit din partea SPP. Care SPP a negat. Motivul real pentru care am fost puşi pe lista persoanelor al căror acces în Parlament era interzis constă în faptul că dezvăluim lucruri incomode pentru regimul comunist de la Bejing, şi nu s-a dorit să fim lăsaţi în aceeaşi clădire unde urma să ia cuvântul Premierul Chinei, nu care cumva să "deranjăm" cu întrebări incomode de jurnalişti.
Agresiunea asupra Oanei Moisil, la Cluj, petrecută sub ochii presei şi a sute de privitori spune că Forţele de Ordine sunt abilitate să facă aproape orice fără a se mai formaliza. Ordin de sus. Toate semnele converg înspre alunecarea României în direcţia unui stat poliţienesc în care se încearcă aducerea la tăcere (sau obedienţă) a presei prin aproape orice mijloc. Reamintim Codul insolvenţei, cu dedicaţie pentru televiziuni, făcut special pentru a băga în faliment televiziunile incomode pentru Guvern. Reamintim blocarea conturilor Evenimentului Zilei, după ce l-a avut invitat pe Băsescu în platou. Ioana Florea şi Florin Eşanu - Epoch Times, interzişi în Parlament, pe motiv de China. Goţiu anchetat pe motiv de dezvăluire a corupţiei Guvernului legat de Roşia Montană, după ce maşina i-a fost vandalizată iar el a fost ameninţat şi agresat.
Şi totul în timp ce peste statul de drept se lasă noaptea iar Pungeştiul a fost transformat într-o enclavă ruptă de lume, controlată şi păzită de jandarmi. În "zona specială de siguranţă publică" Pungeşti, jandarmii patrulează zi şi noapte pentru ca nimeni, dar absolut, nimeni, să nu mai strige "Jos Guvernul" şi "Nu vrem fracture hidraulică, opriţi genocidul împotriva poporului român!"
Iar în Parlament, Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie ale Camerei au adoptat luni Legea Minelor (care lege se va vota marţi), fără ca textul legii să fi fost publicat pe site-ul instituţiei şi fără ca presa să aiba acces la textul de lege propus de USL, sau la lucrări.
Articolul scris de Oana Moisil despre avatarurile profesiei de jurnalist sub guvernul Ponta poate fi citit la http://www.vice.com/ro/read/am-fost-tarata-de-jandarmii-lui-ponta-de-moş-nicolae.