Back in USSR: două mărturii despre abuzurile din Pungeşti

Tabăra de Rezistenţă de la Pungeşti
Tabăra de Rezistenţă de la Pungeşti (Ioana Florea/Epoch Times)

”Am fost duşi la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei din Vaslui, unde pe peretele de la intrare era o hartă cu Republica Socialistă România şi în camera de anchetă un tablou cu Iliescu, pe peretele de vizavi fiind câteva postere cu femei goale. Aceştia ne anchetează pe noi?”, povesteşte o tânără protestatară din Bucureşti, ridicată de jandarmi în urma protestului de sâmbătă de la Pungeşti. Epoch Times prezintă mărturia integrală a tinerei.

A fost o experienţă nemaiîntâlnită. Ce am văzut la Pungeşti se aseamănă cu ce am citit în istorie despre perioada anilor 50 în România comunistă. Am plecat cu un autoturism cu 5 locuri, şi am fost opriţi de două ori de către Politia Rutieră, o dată la dus, o dată la întors (la întors, când ne-au oprit cu girofarurile, trecuserăm deja de vreo 10 km de Pungeşti), şi toţi am fost legitimaţi şi întrebaţi unde mergem. La întrebarea – de ce am fost opriţi şi de ce sunt toate persoanele legitimate, nu am primit răspuns.

În preajma taberei de rezistenţă erau circa 200 protestatari şi de 4-5 ori mai mulţi jandarmi. Jandarmeria patrula pe drumul care străbătea satul şi intra în curţile oamenilor unde observau vâlvă. Am stat cu luminile stinse de frică să nu intre peste noi în casă pentru că auzisem că se făcuse şi asta. Nu voiam să păţească gazda ceva.

Iar sâmbătă, ne goneau de pe colină spunând la portavoce să eliberăm zona pentru că s-au comis infracţiuni. Cu ce drept goneşti oamenii de pe un teren care nu-ţi aparţine? Nu eram pe terenul Chevron, eram pe terenul de vizavi, al unui cetăţean care era şi el acolo. Ce infracţiuni am comis pe acel teren? Scandam. Ceream dreptatea. Au intrat cu forţa pe acel teren şi au distrus tabăra de rezistenţă. Cu ce drept au distrus tabăra care nu le aparţinea?

Au ridicat-o pe o prietenă care scanda pe acel loc şi au dus-o la dubă. M-am speriat, am filmat şi am alergat după ea. După care m-au luat şi pe mine. La întrebarea mea disperată, „dar de ce??“, n-a fost răspuns. “Vorbim în dubă”. „Ce am vorbit în dubă? În dubă am vorbit atât: “Închide camera că ţi-o iau! – dar unde mergem? Răspuns: Nu ştiu.”

Am fost duşi la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei din Vaslui, unde pe peretele de la intrare era o hartă cu Republica Socialistă România şi în camera de anchetă un tablou cu Iliescu, pe peretele de vizavi fiind câteva postere cu femei goale. Aceştia ne anchetează pe noi?

Pe procesul verbal a fost incriminat faptul că mă aflam la un protest neautorizat. De când s-a împuţinat lumea la proteste şi au prins curaj jandarmii – oare când or să respecte legea 60 – articolul 3? Am auzit că dl ministru Radu Stroe vrea să schimbe şi legea asta. La fel cum se vrea a fi schimbată şi legea minelor, ca să le convină tot lor.

Celor care păreau mai periculoşi li s-a cerut amprentarea. Noi suntem criminalii României oare?

Ce am văzut la Pungeşti se aseamănă cu ce am citit în istorie despre perioada anilor 50 în România comunistă.

Cei cărora li s-au dat doar amenzi au plecat după vreo trei ore de aşteptat la IPJ. Ceilalţi au fost duşi la Parchet şi/sau Poliţie. Niciunul nu a făcut ceva ilegal. Cred că doar scandau mai tare.

Au fost strigate de mai multe ori persoanele mai cunoscute: Willy şi Michelle Schuster, Erwin Albu, Alexandru Alexe. Uitaseră că îi trimiseseră deja la Parchet / Poliţie. Păreau că aveau oricum o listă pe cine să ridice. Pe Willy l-au ridicat când se ruga lângă troiţă.

O altă protestatară din Bucureşti, prezentă sâmbătă la Pungeşti a povestit pentru Epoch Times:

„Sâmbătă după-amiază jandarmii au desfiinţat tabăra de rezistenţă de la Pungeşti, amplasată vizavi de situl Chevron, adică au îndepărtat toţi oamenii de acolo. O parte dintre protestatari au fost împrăştiaţi de jandarmi şi împinşi către sat, iar cei care n-au vrut să părăsească tabăra au fost ridicaţi şi duşi cu duba la Vaslui pentru declaraţii şi întocmirea proceselor verbale. Pe urmă jandarmii au împrejmuit corturile din tabără cu o bandă pentru a interzice accesul, declarând că aşteaptă procuratura duminică pentru a ancheta cazul.

În privinţa gardurilor dărâmate, acestea nu au fost distruse, ci doar culcate la pământ, întrucât am văzut că duminică pe la ora 11 erau din nou ridicate pe poziţiile lor. A mai fost un incident sâmbătă seara pe la ora 20 când a venit o echipă de la trupele speciale (mascaţi) la magazinul din sat unde era adunată multă lume (câteva zeci de persoane), ne-au bruscat, ne-au îmbrâncit ca să nu părăsim curtea barului, căutând, chipurile, o persoană care spărsese un geam de la o maşină a jandarmeriei. Nu ştiu dacă l-au găsit pe respectivul, în schimb i-au ridicat în mod violent pe Vlad Ioachimescu şi pe Claudiu Crăciun”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii