Ponta a stabilit o nouă direcţie pentru România - Kremlinul

După ce şi-a exprimat devotamentul pentru comuniştii chinezi şi a criticat reacţia de îngrijorare a Uniunii Europene cu privire la intenţiile acestora, premierul Victor Ponta stabileşte noile coordonate pentru României - o apropiere de Kremlin.
” Renaşterea transatlantică - România între partener fidel şi jucător ambiţios ”. dezbateri la sediul BNR în organizarea Institutului ASPEN România. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.12.2013

După ce şi-a exprimat devotamentul pentru comuniştii chinezi şi a criticat reacţia de îngrijorare a Uniunii Europene cu privire la intenţiile acestora, premierul Victor Ponta stabileşte noile coordonate pentru România - o apropiere de Kremlin.

În cadrul vizitei premierului Chinei, în care au fost scose, la propriu, steagurile UE pentru a le ridica pe cele ale Chinei, premierul Ponta vorbea despre marile oportunităţi pe care ni le oferă chinezii, în timp ce presa occidentală vorbea despre rolul României de "cal troian" al continentului.

Odată cu promisiunile de 8,5 miliarde de euro ale chinezilor un lucru era clar pentru România - o primă direcţie a ţării fusese stabilită. Dar planul lui Ponta se pare că este mai mare de atât. Direcţia este tot spre Est. Premierul a declarat luni, în cadrul unei conferinţe a Institutului Aspen România, că în 2014 trebuie „redeclanşată şi regândită relaţia cu Rusia”, în termeni pragmatici şi economici.

Desigur, Ponta vrea stabilirea unor obiective concrete de politică economică externă, pe care s-a arătat dispus să le discute şi cu liderii opoziţiei, amintind de liderul PDL, Cătălin Predoiu, şi de liderul FC, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Într-o manieră diplomată, Ponta a reafirmat buna credinţă şi fidelitatea României faţă de UE şi de parteneriatul trans-atlantic, dar a vrut să menţioneze că România trebuie să ţină cont de faptul că lumea are patru puncte cardinale, nu aşa cum a făcut până acum, între 2009-2012.

„Asumându-mi toate polemicile politice, da, cred că anul viitor trebuie să redeclanşăm, să regândim o relaţie cu Rusia. Ce o să le spunem, că nu mai facem scutul antirachetă? Nici vorbă! O să-l facem! Că nu sprijinim Moldova să se integreze în Uniunea Europeană?! Bineînţeles că o sprijinim! Nu ştiu dacă o să ne apucăm noi acum, cu forţa, să o luăm să o lipim de noi şi nu ştiu dacă asta e ideea cea mai bună. Eu cred că trebuie să-i convingi, nu trebuie să-i iei cu forţa pe cei din Moldova, dar acestea sunt obiective şi sunt interese naţionale pe care nimeni nu le pune sub semnul întrebării. Să ai o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic, cred că e lucru care nu poate fi decât în beneficiul României, aşa cum sunt toate celelalte relaţii cu ţările din afara Uniunii Europene”, a declarat premierul la întâlnirea găzduită luni de BNR

Premierul Ponta a subliniat că României îi lipseşte sau îi va lipsi „doar în 2014” capacitatea de a stabili un set concret de obiective naţionale de politică economică externă, care se vor respecta indiferent de schimbările politice sau de lideri.

„Cred că există capacităţi în toate zonele politice. Oricând aş avea încredere să vorbesc despre aceste teme, să le stabilesc şi cu domnul Predoiu, şi cu domnul Ungureanu şi cu alţi lideri de la putere sau din opoziţie, pentru că este evident că schimbarea de lideri şi de partide în ceea ce priveşte politica internă ar trebui să se facă cu păstrarea unor obiective de dezvoltare a relaţiilor noastre economice internaţionale, care, până la urmă, sunt ale tuturor. Nu cred că există diferenţe fundamentale, există doar dorinţa, uneori prea accentuată, de a folosi orice fel de temă în bătălia politică internă”, a concluzionat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor