Ponta, despre înregistrările cu şefa CNA: „Nu sunt dintr-o sursă credibilă”. Reacţie dură a PNL

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Comentând într-un interviu pentru Evenimentul Zilei scandalul care o are ca principală protagonistă pe şefa CNA, Laura Georgescu, premierul Victor Ponta a declarat că nu a ascultat înregistrările cu aceasta pentru că nu provin dintr-o sursă credibilă, adăugând că nu o va schimba pe şefa CNA, care este protejată de lege, pentru că nu poate emite ordonanţe de urgenţă fiindcă n-ar fi este vorba despre o situaţie gravă într-o instituţie care ţine de Guvern.

Deşi a fost înregistrată ameninţându-şi angajaţii, catalogându-l drept "jigodie" pe Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, Costică Severin, vorbind urât cu mai mulţi copii participanţi la un program de educaţie alternativă, dar şi vorbind despre mită, şantaj şi favorizarea postului România TV, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, refuză să îşi dea demisia de la conducerea instituţiei.

"M-a forţat jigodia de Georgică Severin (preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, n.r.) să le dau lor cuvântul. Eu înnebunesc că tu mă pui, pe boul de Ghiţă (Sebastian, deputat PSD şi patronul România TV, n.r.) şi pe România TV să-i acopăr şi tu nu profiţi de... aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez... Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi, am şi eu o lege. Pot să, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. E, du-te dracu’ atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?", spune Laura Georgescu, conform înregistrării dezvăluite de Realitatea TV.

Deşi PDL, PNL, PMP şi PPDD, precum şi o parte dintre angajaţii CNA, i-au cerut demisia, Laura Georgescu s-a declarat pregătită să facă faţă „presiunilor” politice. Legea este de partea ei, existând doar trei cazuri în care aceasta poate fi schimbată, a explicat pentru Epoch Times membrul CNA Narcisa Iorga, care, alături de alţi doi colegi de-ai săi, a decis să boicoteze şedinţele CNA până când Laura Georgescu îşi va da demisia. Iorga a subliniat însă că soluţia nu este modificarea legii.

„Membrii CNA nu pot fi demişi decât în trei situaţii: sunt condamnaţi penal, sunt incompatibili sau nu-şi pot îndeplini mandatul timp de 6 luni consecutiv. Aşa prevede legea audiovizualului, care este parte a acquis-ului comunitar. Deci, nu poate fi modificată fără riscul unui infringement. Ideea era ca membrii CNA să nu fie deloc dependenţi de politic. Nu susţin ideea modificării legii doar din cauza unui om. Ar putea fi însă prevăzut într-o lege viitoare ca mandatul preşedintelui CNA să fie mai scurt (acum este de 6 ani), cu posibilitatea de prelungire sau de întrerupere la iniţiativa majorităţii membrilor CNA. Nu are ce căuta politicul în Legea audiovizualului. Soluţia e să i se ceară demisia de către cine a propus-o în mod public şi să nu mai fie susţinută de majoritatea membrilor CNA”, a declarat Narcisa Iorga.

Însă, partidele politice vor modificarea legii. Parlamentarii PDL şi PNL au transmis că, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, vor iniţia o propunere legislativă care să clarifice în Legea nr. 504/2002 a audiovizualului situaţiile şi condiţiile în care membrii CNA pot fi revocaţi, atunci când aceştia nu mai îndeplinesc misiunea pentru care au fost învestiţi de Parlamentul României.

Pe de altă parte, PMP nu mai are răbdare şi îi cere premierului să dea o ordonanţă de urgenţă pentru ca Laura Georgescu să poată fi demisă.

„Considerăm că nu este normal ca preşedintele CNA să beneficieze de o superimunitate care îi asigură liniştea în funcţie indiferent de gravitatea faptelor sale. Având în vedere că doamna Laura Georgescu nu dă niciun semn că intenţionează să se retragă din funcţia pe care o ocupă, considerăm că Legea Audiovizualului trebuie modificată cât mai rapid pentru a permite revocarea membrilor CNA. Îi solicităm de aceea premierului Victor Ponta să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă (instrument la care apelează frecvent), orice alt răspuns al premierului fiind o acceptare tacită a comportamentului şefei CNA”, transmite PMP într-un comunicat remis vineri.

Amintim că şefa CNA, o fostă subalternă de-a premierului în administraţia Guvernului Adrian Năstase, a fost desemnată în fruntea instituţiei la propunerea şi cu susţinerea Guvernului Ponta.

Cum răspunde premierul

Laura Georgescu refuză să îşi dea demisia de la conducerea instituţiei

„Nu voi adopta o Ordonanţă de Urgenţă în privinţa CNA din următoarele motive: nu se adoptă Ordonanţă de Urgenţă în vacanţa parlamentară; nu se adoptă Ordonanţă de Urgenţă pentru schimbarea structurii unor instituţii. Tocmai sunt criticat pentru Ordonanţe de Urgenţă, deşi eram mândru că am adoptat cele mai puţine ordonanţe de urgenţă într-un semestru, din 2000 încoace, dar cred că, dacă e o problemă, vom susţine iniţiativa domnului Ştirbu de a modifica legea. Domnul Ştirbu nu e un om foarte profund când propune ceva: gândiţi-vă dacă e bine să luăm membrilor CNA această imunitate pe care o au faţă de structura care o numeşte. E un membru numit de Boc acum în CNA. Deci pot să schimb? Preşedintele, în decembrie, poate să îl schimbe pe cel numit de Băsescu în octombrie?”, a declarat premierul Victor Ponta.

Întrebat de jurnaliştii de la EVZ dacă a ascultat înregistrările în care Laura Georgescu are un comportament nepotrivit faţă de angajaţii CNA, Victor Ponta a replicat că nu le-a ascultat pentru că provin dintr-o „sursă necredibilă”, făcând referire la postul Realitatea TV.

„N-am o situaţie gravă într-o instituţie care ţine de Guvern. Aşa este, eu am propus-o. Să vă dau un exemplu: ieri, CCR, a respins în unanimitate o cerere a mea. În CCR sunt oameni numiţi de mine. Credeţi că este normal să îl sun pe dl Greblă sau pe dl Dorneanu, să-i trag la răspundere că de ce nu au făcut în favoarea mea? Eu sunt responsabil de toate instituţiile aflate în structura Guvernului. Nu vreau să intervin în activitatea unor instituţii care nu se subordonează Guvernului. Noi vom susţine iniţiativa dlui Ştirbu, dar gândiţi-vă dacă propunerea dlui Ştirbu nu deschide o cutie a Pandorei pe care o regretăm mai târziu. Cred că garantul funcţionării instituţiilor statului este Preşedintele şi atunci când voi fi Preşedinte, voi interveni”, a mai precizat Victor Ponta.

PNL îl acuză pe Ponta că îşi apără „protejaţii”

Premierul Victor Ponta îşi apără cu orice preţ protejaţii politici care servesc intereselor sale şi ale PSD, au transmis liberalii în cadrul unui comunicat de presă.

"În ciuda comportamentului inadmisibil al Laurei Georgescu, aceasta este în continuare girată de Victor Ponta, credibilitatea instituţiei şi rolul acesteia fiind puse încă o dată în plan secund. Victor Ponta dă dovadă de ipocrizie folosindu-se de argumentul că nu pot emite ordonanţe de urgenţă în timpul vacanţei parlamentare, când numai în urmă cu o săptămână a modificat peste 90 de articole din Legea educaţiei printr-o astfel de ordonanţă", se arată în documentul citat.

În opinia PNL, premierul Victor Ponta are responsabilitatea de a-i cere public demisia Laurei Georgescu, pentru că el este cel care a nominalizat-o.

"Această demisie a fost solicitată de majoritatea vocilor credibile din mass-media şi societatea civilă. Modul în care preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, înţelege să facă faţă responsabilităţilor care îi revin este absolut revoltător. CNA este o instituţie care nu trebuie politizată şi nici compromisă de persoane care au un comportament ca cel etalat de şefa acestei instituţii. Din aceste considerente PNL a cerut demisia de urgenţă a Laurei Georgescu", mai susţin liberalii, adăugând că derapajele Laurei Georgescu sunt inacceptabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne