PMP: Dincolo de limbajul de mahala, şefa CNA favorizează anumite instituţii de presă apropiate puterii

Laura Georgescu
Laura Georgescu (Captură Youtube)

Partidul Mişcarea Populară solicită din nou, în cadrul unui comunicat de presă, demisia Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru abateri de o deosebită gravitate de la îndeplinirea obligaţiilor pe care le impune această funcţie.

În ciuda faptului că a fost înregistrată ameninţându-şi angajaţii, vorbind urât cu mai mulţi copii participanţi la un program de educaţie alternativă, dar şi vorbind despre mită, şantaj şi favorizarea postului România TV, Laura Georgescu nu dă semne că ar intenţiona să plece de la conducerea CNA.

„Comportamentul stupefiant al Laurei Georgescu, demonstrat printr-o serie interminabilă de înregistrări de presă, arată că aceasta nu are nici competenţa şi nici statura morală necesare pentru a lua decizii referitoare la presa audiovizuală din România. Dincolo de limbajul de mahala, Laura Georgescu admite fără nicio jenă că favorizează anumite instituţii de presă care, deloc întâmplător, sunt apropiate puterii actuale. Credibilitatea instituţiei care ar trebui să asigure corectitudinea şi decenţa în presa audiovizuală este astfel grav afectată”, se precizează în comunicatul PMP.

De fapt, membrul CNA Narcisa Iorga a atras în mod constant atenţia asupra modului în care „majoritatea USL” din CNA, în frunte cu Laura Georgescu, apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România TV, televiziunea "de casă" a premierului, discriminând tot ce nu este aservit.

„Considerăm în acelaşi timp că nu este normal ca preşedintele CNA să beneficieze de o superimunitate care îi asigură liniştea în funcţie indiferent de gravitatea faptelor sale. Având în vedere că doamna Laura Georgescu nu dă niciun semn că intenţionează să se retragă din funcţia pe care o ocupă, considerăm că Legea Audiovizualului trebuie modificată cât mai rapid pentru a permite revocarea membrilor CNA. Îi solicităm de aceea premierului Victor Ponta să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă (instrument la care apelează frecvent), orice alt răspuns al premierului fiind o acceptare tacită a comportamentului şefei CNA”, se mai precizează în documentul citat.

PMP salută decizia celorlalte partide de opoziţie, PNL şi PDL, de a cere sancţionarea şefei CNA: „Faptul că mai multe partide politice şi mai multe organizaţii neguvernamentale au luat atitudine în acest caz este un semn că mandatul Laurei Georgescu trebuie să ia sfârşit cât mai curând cu putinţă”.

Nu este normal ca preşedintele CNA să beneficieze de o superimunitate care îi asigură liniştea în funcţie indiferent de gravitatea faptelor sale

Parlamentarii PDL şi PNL au transmis că, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, vor iniţia o propunere legislativă care să clarifice în Legea nr. 504/2002 a audiovizualului situaţiile şi condiţiile în care membrii CNA pot fi revocaţi, atunci când aceştia nu mai îndeplinesc misiunea pentru care au fost învestiţi de Parlamentul României.

Membrul CNA Narcisa Iorga, care alături de alţi doi colegi de-ai săi a decis să boicoteze şedinţele CNA până când Laura Georgescu îşi va da demisia, a subliniat însă că soluţia nu este modificarea legii.

„Membrii CNA nu pot fi demişi decât în trei situaţii: sunt condamnaţi penal, sunt incompatibili sau nu-şi pot îndeplini mandatul timp de 6 luni consecutiv. Aşa prevede legea audiovizualului, care este parte a acquis-ului comunitar. Deci, nu poate fi modificată fără riscul unui infringement. Ideea era ca membrii CNA să nu fie deloc dependenţi de politic. Nu susţin ideea modificării legii doar din cauza unui om. Ar putea fi însă prevăzut într-o lege viitoare ca mandatul preşedintelui CNA să fie mai scurt (acum este de 6 ani), cu posibilitatea de prelungire sau de întrerupere la iniţiativa majorităţii membrilor CNA. Nu are ce căuta politicul în Legea audiovizualului. Soluţia e să i se ceară demisia de către cine a propus-o în mod public şi să nu mai fie susţinută de majoritatea membrilor CNA”, a declarat Narcisa Iorga, pentru Epoch Times.

Şefa CNA, o fostă subalternă de-a premierului în administraţia guvernului Adrian Năstase, a fost desemnată în fruntea instituţiei la propunerea şi cu susţinerea Guvernului Ponta.