Politolog: Alegătorii, în proporţie de 90%, ştiu deja cum vor vota. Bătălia se va da în România pe 10% dintre electori

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
02.10.2024

Alegătorii, în proporţie de 90%, ştiu deja cum vor vota la alegerile prezidenţiale, astfel că bătălia se va da pe cei 10% dintre electori care pot face diferenţa, a opinat, într-o emisiune TVR, politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA.

Jurnalist: Dar poate că tocmai primul tur de la prezidenţiale va însemna negocieri pentru un viitor guvern şi poate susţinerea pentru turul 2 de la prezidenţiale.

Cristian Pîrvulescu: Vreau să vă spun că m-am uitat pe calendar şi suntem în 2024. Dar nu în 1924, nici în 1990 sau 2000 sau 2009. Ce vreau să vă spun cu asta este că eu personal cred că alegătorii în proporţie de 90% ştiu deja cum vor vota, chiar dacă nu ar putea să exprime asta foarte clar în sondaje.

Nu sunt dintre cei care cred - şi asta bazându-mă foarte mult pe cercetările de psihologie socială şi politică - că există o foarte mare libertate. Cred că există o mare determinare psihologică a votului şi a orientării ideologice. Cercetările din ultimii 10-15 ani sunt masive în această direcţie. Din punctul ăsta de vedere noi, eu, dumneavoastră, nu avem instrumentele să sesizăm ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la firul ierbii.

Jurnalist: Dar spuneţi că există şi acum o polarizare cum era înainte? Corupţie-anticorupţie? Există o polarizare de tipa stânga-dreapta?

Cristian Pîrvulescu: Există nenumărate clivaje care iau diferite forme. Rural-urban, comunist-anticomunist în altă formă în momentul de faţă, corupţie-anticorupţie şi aşa mai departe. Ele contează în mod diferit pentru electorate diferite. Ceea ce vă spun este că campania se face deja de ceva vreme, se face pe reţelele sociale, nu se face pe teme politice, ci pe teme societale şi-a format deja electoratul. Acest electorat va fi foarte greu de schimbat în campanie. Bătălia se va da şi în România, ca şi în SUA, pe 10% din electori care au oarecare libertate, au şi informaţii şi sunt încă dispuşi, capabili să se mişte. Ei vor face până la urmă diferenţa.

Văd mai puţină naivitate la Geoană, cu siguranţă, care şi-a început campania de doi ani şi o duce la nivelul la care vă spun, şi la Ciolacu. Mult mai mult poate că... de exemplu Şoşoacă la europene a făcut o campanie subliminală pe reţelele sociale care a avut un succes indiscutabil.

Apropo de asta, pentru că înainte de alegerile noastre vom avea referendumul din Moldova şi alegerile prezidenţiale din Moldova, este foarte îngrijorătoare situaţia de acolo. Pentru că exact aceleaşi metode sunt folosite de ruşi şi ştim că sunt redutabili din punctul ăsta de vedere şi sunt prezenţi şi în politica românească. De asta vă spun că nu sunt convins... am discutat mai devreme de teme, să spunem nişte teme ale unor candidaţi. Nu au foarte multe teme. Nici nu sunt interesaţi de teme pentru că ei au jucat foarte mult la firul ierbii.

Şi exemplul pe care îl dau este Cambridge Analytica 2016, Marea Britanie. Un subiect care nu are legătură cu politica, dar are legătură cu electoratul. Un subiect societal. Este vorba de taxarea animalelor de companie. Cum aflăm că cineva are animale de companie? Toată lumea postează pe reţelele sociale poze, filmuleţe, declaraţii de dragoste pentru animalele de companie. Către aceştia, niciodată nu o să avem radarul ca să vadă asta, trimitem o informaţie. Urmează să fie taxate animalele de companie, au crescut prea mult numărul lor, costurile sunt imense. Cu cine credeţi că au votat cei care au primit această informaţie? Cu atât mai mult cu că s-a sugerat - Comisia Europeană este cea care urmează să introducă...

Jurnalist: Iar în Moldova au acest tip de ştiu că există o campanie la un moment dat, acum mulţi ani exista o campanie că dacă intrăm în Uniunea Europeană nu vom mai avea voie să punem cruci la morminte. Se spunea clar.

Cristian Pîrvulescu: Dar vă aduceţi aminte discuţiile noastre legate de sacrificarea tradiţională a porcului de Crăciun. Şi aşa mai departe, tradiţiile noastre...

Jurnalist: Sunt campanii tipice de propagandă rusă.

Cristian Pîrvulescu: Nu sunt doar de propagandă rusă, vin şi din America, să ştiţi. Se folosesc foarte bine şi acolo. Dar da, vin şi dinspre Rusia. Şi, cum vă spuneam, nu avem instrumente să sesizăm aceste lucruri. Ele se întâmplă la firul ierbii, reţelele sociale le difuzează extraordinar de rapid şi ele au format deja în mare măsură opinia. Vom vedea cât mai putem să facem, să intervenim.

Jurnalist: Ok, nu discutăm despre nişte teme, luăm nişte teme societale pe care încercăm să ne pliem pe ele. Şi cam unde vedeţi PSD-ul, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi...

Cristian Pîrvulescu: Se luptă pe acelaşi electorat. Plus Simion, Şoşoacă. Un electorat conservator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor